Israel a testat cu succes un nou sistem de interceptare a rachetelor balistice
26-02-2013 14:15
Luni, deasupra Marii Mediterane, a avut loc un test militar comun israelo-american. Racheta Arrow 3, construita in parteneriat de Boeing si Israel Aerospace Industries, a fost lansata si a zburat intr-o traiectorie suborbitala, realizand cu succes mai multe manevre ce au simulat interceptarea unei rachete balistice. Testul de luni s-a concentrat pe problemele de aerodinamica/propulsie si pe calitatea zborului interceptorului, ne-existand o macheta reala a tintei.

Arrow 3 este continuarea programului Arrow 2 care protejeaza teritoriul israelian de atacurile pornite din Fasia Gaza si Liban, insa, spre deosebire de aceasta, care face interceptarea in atmosfera, noua racheta va opera suborbital, acolo de unde vin amenintari mult mai grave.

Programul Arrow, care a costat conform datelor preliminare 2.4 miliarde de dolari, a pornit in anul 1986, insa au trebuit sa mai treaca 4 ani pana cand prima racheta a depasit faza de proiectare si a reusit sa zboare. Arrow 1 s-a nascut destul de greu, primele trei teste fiind nereusite.

Arrow 2 a avut zborul de test in iulie 1995, raza sa operationala fiind mult mai mare decat la precedenta generatie. Astazi, Arrow 2 a ajuns la versiunea a cincea si se estimeaza ca fiecare unitate construita are un cost de 3 milioane de dolari. Este o racheta cu doua trepte alimentate de combustibil solid, cantarind 2.8 tone, cu o lungime de aproape 7m si un diametru de 0.8 m.

Revenind la generatia Arrow 3 trebuie spus ca ea ar trebui sa devina operationala in 2016. In vizorul sau este racheta Shahab, dezvoltata de Iran si despre care se crede ca poate transporta incarcaturi nucleare.


Evolutiile programului spatial iranian, sunt atent monitorizate de analistii occidentali pentru ca ele au consecinte directe in plan militar sau in planul securitatii regionale si internationale.
Atentia cea mai mare este acordata capacitatii lansatoarelor iraniene si desi performantele sunt relativ modeste astazi, este clar pentru toata lumea ca este doar o chestiune de timp pana cand ele vor putea transporta incarcaturi nucleare pe distante medii si mari. Primele zone vulnerabile vor fii teritoriilor sud-est europene, bazele americane din regiunea Golfului Persic si bineinteles Israelul-inamicul numarul unu al autoritatiilor de la Teheran.

In speranta limitarii efectelor, consiliul de securitate al ONU a impus un embargou ce interzicea dezvoltarea unui program nuclear si a unui program de rachete balistice, insa in pofida acestor restrictii iranienii au continuat cercetarile in ambele domenii.
Cel mai recent exemplu este din ianuarie 2013, cand o racheta Kavoshgar-5 a lansat in spatiu o capsula cu o maimuta, un zbor de test pentru pregatirea programului spatial iranian cu echipaj uman.

Iranul lanseaza o maimuta in spatiu si face inca un pas spre zborul cu echipaj uman
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130128133335

Replica Occidentului, eminamente defensiva, a constat in construirea scutului de aparare antiracheta – ce va permite scurtarea timpului intre observatie si decizia de interventie (care se comunica statiilor de interceptare din scutul antiracheta).

Cu datele despre tinta inamica culese si diseminate rapid, sistemul este capabil de detectia oricarei lansari, urmarirea rachetei inclusiv in periodele de ‘parking’ orbital, investigarea automata a performantelor treptelor motoare si a profilului zborului si identificarea automata a potentialelor pericole de exemplu rachetele balistice. Dupa cum se stie, Romania este implicata in proiectul acestui scut, asigurand acoperirea flancului sud-estic european.
Un articol mai vechi al Space Alliance despre componenta spatiala a scutului:

Razboiul stelelor merge mai departe

http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=200910010827

Implicarea Statelor Unite in proiectul israelian Arrow 3 trebuie vazuta in primul rand ca o chestiune strategica. Un sistem regional de acest fel poate fi un avanpost pentru scutul american antiracheta si poate mari sansele de reusita pentru o interceptare. La randul sau, Israelul, in conditiile tensiunilor din Orientul Mijlociu, nu isi permite sa neglijeze nici un moment programul sau de aparare si isi doreste sa beneficieze de tehnologie americana de ultima ora.

Pentru cititorii nostri trebuie sa amintim ca SUA au avut acum o luna un test similar pentru sistemul sau Ground Based Midcourse Defense, test care a folosit cea mai moderna versiune de racheta interceptoare, denumita Exoatmospheric Kill Vehicle.

Sistemul de aparare antiracheta testat din nou
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130214025708

Credit Boeing / Israel Aerospace Industries


jQuery Menu by Apycom