Sistemul de aparare antiracheta testat din nou
14-02-2013 02:03
Departamentul apararii din Statele Unite a anuntat intr-un comunicat de presa din 26 ianuarie, efectuarea unui test pentru sistemul sau de aparare antiracheta. Mai precis este vorba despre Ground Based Midcourse Defense, pe scurt GMD – o componenta terestra a sistemului.

Testul, cu indicativul (GM CTV)-01 (Ground-Based Midcourse Defense Control Test Vehicle),care a avut loc la baza aeriana Vandenberg, a folosit o racheta cu trei trepte motoare, GBI sau Ground Based Interceptor, care a tranportat pe orbita sistemul de interceptare Exoatmospheric Kill Vehicle.
Acesta este primul dintr-o serie de teste programate pentru EKV si vine la mai bine de 2 ani de la precedenta incercare, (FTG)-06a (Flight Test Ground-Based Interceptor), care s-a incheiat cu un esec in decembrie 2010.
Testul de acum a fost reusit, EKV practic nu a avut o tinta fizica pe care sa o intercepteze, ci a trebuit doar sa realizeze mai multe manevre orbitale, performantele lor fiind atent monitorizate de ingineri.
EKV, construit de compania Raytheon, este de fapt un proiectil inteligent, care odata plasat pe o traiectorie balistica de interceptare, analizeaza in timp real tinta cu ajutorul unor senzori multi-spectru si poate face, cu ajutorul motoarelor de la bord, propriile corectii de zbor pentru a o urmari si a o lovi in punctul optim (din fata), distrugand-o numai cu ajutorul energiei sale cinetice, fara implicarea vreunui dispozitiv exploziv. EKV cantareste 64 kg, are o lungime de 1.4 m si un diametru de 0.6 m.  
anuntul de presa

Ground Based Midcourse Defense foloseste in mod normal propriile sisteme de radare terestre, insa nu este decuplat de restul componentelor scutului antiracheta. O parte din informatii vin de la componenta aeriana, navala si nu in ultimul rand de la cea spatiala.
Despre ‘Space Tracking and Surveillance System’ (STSS), parte a sistemului spatial al scutului antiracheta, am mai discutat in trecut in articolele Space Alliance. Proiectat ca o constelatie de sateliti zburand in orbita joasa, echipati cu senzori optici ce functioneaza in domeniul vizibil si infrarosu si care sunt capabili sa detecteze si sa urmareasca evolutia rachetelor balistice, STSS este singurul sistem de detectie global, fiind capabil sa urmareasca tintele in toate fazele traiectoriei si la orice locatie geografica spre deosebire de predecesoarele DSP (Defense Support Program) si SBIRS High (Space-Based Infrared System).
Senzorii de la bordul satelitiilor sunt capabili sa detecteze, sa urmareasca si sa identifice automat tipul rachetei, sau sa realizeze o diagnoza automata cu ajutorul careia se poate evalua gradul de pericol al lansatorului precum si performantele de ordin dinamic din timpul zborului.
Datele sunt transmise ‘online’ centrului de comanda si chiar sistemului de rachete interceptoare marind astfel acuratetea si micsorand timpul de interventie-un factor cheie in interceptarea unei potentiale tinte.

Razboiul stelelor merge mai departe
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=200910010827

Revenind la testul Statelor Unite, el vine intr-un context foarte tensionat, cu Iranul si Coreea de Nord foarte active in ultima perioada. Pe 28 ianuarie Iranul lansa racheta sa Kavoshgar-5 intr-un experiment ce ar trebui sa ajute la dezvoltarea programului sau spatial cu echipaj uman, insa expertii occidentali se tem ca o parte din progresele tehnologice pot fi folosite in egala masura si pentru aplicatii militare.

Iranul lanseaza o maimuta in spatiu si face inca un pas spre zborul cu echipaj uman
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130128133335

Pe 12 decembrie 2012 Coreea de Nord reusea prima sa lansare spatiala cu racheta Unha 3, catalogata de Washington ca fiind o racheta balistica. In urma cu doar cateva zile regimul de la Phenian, aflat sub embargou ONU, recidiva si efectua un nou test nuclear, al treilea din istoria sa dupa cele din 2006 si 2009.

Coreea de Nord reuseste pentru prima data lansarea unui satelit
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20121215144039

Deocamdata Occidentul are o reactie eminamente defensiva si cum amenintarile par sa creasca, este absolut vital ca scutul antiracheta sa fie activat si perfect functional.

Credit Raytheon/MDA/US Department of Defense


jQuery Menu by Apycom