Modernizarea sistemului de navigatie Glonass continua. A fost lansata a treia platforma Glonass K
30-10-2020 00:12
O noua lansare pentru sistemul rusesc de navigatie prin satelit Glonass, a avut loc pe 25 octombrie de la baza spatiala Plesetsk. Este vorba despre satelitul Kosmos 2547, o platforma Glonass K (ultima generatie, aflata inca in dezvoltare).
Pentru zbor s-a folosit o racheta Soyuz 2 1b echipata cu un modul auxiliar de propulsie Fregat M. Dupa 3 ore si jumatate, satelitul a fost plasat cu succes intr-o orbita 19100 km x 19100 km x 64.8 grade.
Aceasta este a treia platforma Glonass K lansata de Rusia in ultimii 10 ani, dupa Kosmos 2471 (2011) si Kosmos 2501 (2014).

Ca si precedentii, satelitul Kosmos 2547 este construit de ISS Reshetnev pe o platforma noua Ekspress-1000A, este stabilizat pe trei axe si pe langa semnalele clasice de navigatie el va furniza si servicii auxiliare in programul Cospas-Sarsat pentru alerta in situatii de urgenta.
Insa, fata de planul initial, care tintea reducerea greutatii fata de vechii sateliti Glonass M, undeva in jurul a 700 de kg (ceea ce, dupa modelul european Galileo, ar fi facilitat mutarea lansarilor de pe Proton pe Soyuz si implicit reducerea cheltuielilor pe termen lung), greutatea a crescut constant, astfel ca am ajuns in prezent la 935 kg. S-a intamplat acest lucru din cauza contextului geo-politic, cand furnizorii traditionali din Ucraina au fost exclusi din colaborarile spatiale, iar componentele respective au trebuit sa fie construite de firme rusesti.



Satelitii Glonass K nu au ajuns inca la maturitate, ei fiind in continuare in dezvoltare, insa trebuie spus ca acest lucru nu are un impact direct in serviciul Glonass, care este in acest moment complet, avand suficiente noduri.
Insa, cel putin pana in acest moment, nu am asistat la o lansare dubla Glonass K pe Soyuz. Probabil ca acest lucru se va intampla atunci cand se va inchide oficial procesul de testare in orbita si cand platformele vor deveni standard (generatie care va fi denumita generic Glonass K2).

Sistemul rusesc de navigatie prin satelit Glonass ajunge la generatia K
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20110228062345

Dupa o pauza de patru ani Rusia lanseaza un nou satelit Glonass K
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20141202133944

Ce sisteme de navigatie prin satelit exista astazi?
http://spacealliance.ro/qa/?qa=14/ce-sisteme-de-navigatie-prin-satelit-exista-astazi


Credit Roskosmos

jQuery Menu by Apycom