SpaceX in fata unui an cu multe provocari (partea 19). A zecea lansare a anului. SpaceX depaseste, dupa sase luni, Rusia si China
10-07-2017 14:53
A zecea lansare SpaceX a anului, si totodata al zecelea succes inregistrat consecutiv, a venit pe 5 iulie, dupa o amanare de cateva zile din cauza conditiilor meteo, a unei probleme tehnice minore, dar si a interpunerii zilei nationale a SUA.

A fost totodata lansarea celui mai greu satelit de pana acum pentru racheta americana Falcon 9: pasagerul, Intelsat 35e a cantarit nu mai putin de 6.7 tone, insa la aceasta greutate se mai adauga restul echipamentelor de integrare.
Din aceasta cauza, Musk a trebuit sa intrerupa seria reusita de recuperari ale treptei intai (reamintim ca pe 23 iunie si e 25 iunie in timpul celor doua zboruri de pe coasta de est si respectiv coasta de vest, treapta intai, ce fusese deja refolosita anterior, a fost recuperata cu bine in largul marii).
S-a optat astfel pentru versiunea expandabila a rachetei Falcon 9 (aceeasi care mai fusese folosita pe 16 martie si pe 15 mai), careia ii lipseste sistemul de aterizare la sol.

Lansata la ora 23:38 UTC de pe rampa complexului 39A de la Cape Canaveral, acolo unde SpaceX si-a instalat una din baze, racheta a ridicat, dupa un zbor de 32 de minute, intr-o traiectorie SSO, cel mai nou satelit Intelsat. Falcon 9 a reusit o injectie orbitala mult peste asteptarile celor de la Intelsat, care nu pot decat sa fie multumiti, satelitul lor trebuind sa manevreze astfel mult mai putin.
Si inca un amanunt interesant: compania SpaceX reuseste astfel, la jumatatea anului nu numai sa isi bata recordurile de lansari din anii precedenti ci si sa depaseasca, de una singura, numarul de zboruri pe care tari de prin rang in aceasta industrie, cum sunt Rusia sau China, le-au realizat (9 zboruri in contul fiecareia).
Insa aceste trei zboruri bifate de SpaceX in numai 12 zile nu vor ramane singulare; potrivit calendarului oficial, Musk asteapta inca trei zboruri in august si alte trei in septembrie, la fel grupate in numai doua saptamani si cu lansari de pe ambele coaste ale Americii.



Sa vedem insa cine este Intelsat 35e.
Satelitul, a fost construit de Boeing pe standarul BSS 702MP. Este a noua platforma Intelsat de acest fel si vine echipata cu propulsie electrica, ceea ce ii da o autonomie insemnata (foarte posibil ca durata de viata garantata de producator sa fie depasita cu ani buni). Un al doilea satelit similar, cu indicativul 37e, este asteptat anul acesta, insa el va fi lansat din Guiana Franceza de racheta Ariane 5.
Intelsat 35e va fi plasat la 34.5 grade est, acolo unde va inlocui mai vechiul Intelsat 903, un satelit ce fusese lansat in 2002 din Baikonur.
Cu un cost estimat intre 300 si 400 de miloane de euro, noul satelit, care are la bord transpondere in banda C si Ku, face parte din constelatia Intelsat EpicNG, fiind al patrulea nod al constelatiei.


Debutul sistemului Epic pentru Intelsat si al saptezecilea succes Ariane 5
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20160202135721
Dubla lansare Intelsat aduce un nou record pentru Ariane 5
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20160826141611


Credit SpaceX

jQuery Menu by Apycom