Debutul sistemului Epic pentru Intelsat si al saptezecilea succes Ariane 5
02-02-2016 14:37
O noua platforma Intelsat a ajuns pe orbita Pamantului in noaptea de 27 ianuarie. Plecata la ora 23:20 de pe rampa de lansare a bazei spatiale din Guiana Franceza, o racheta Ariane 5 a transportat intr-o orbita de transfer GTO (250 km x 35546 km x 0.5 grade inclinatie), dupa numai 30 de minute, pasagerul Intelsat 29e.

Zborul, cu indicativul VA228, a fost primul pe anul in curs pentru Arianespace, marcand debutul activitatilor spatiale europene in 2016, a 273-a lansare a companiei, dar si a 70-a lansare de succes consecutiva pentru racheta de clasa mare Ariane 5 (astazi preferata lansarilor comerciale cu o rata de reusita de 82 din 84 de zboruri, de la debutul sau in 2002).

Desi folosita in versiunea sa cea mai puternica, ECA, acesta a fost unul din putinele cazuri in care la bord a fost incarcat un singur pasager. De obicei, Ariane 5 ECA lanseaza doi sateliti geostationari cu masa cumulata de pana la 9.7 tone, insa aparent de aceasta data greutatea de 6.5 tone a lui Intelsat 29ea facut imposibila gasirea unui co-pasager compatibil pe lista de asteptare curenta a lui Arianespace.
Intelsat 29e este satelitul cu numarul 56 lansat de compania Arianespace pentru gigantul Intelsat, debutul acestei colaborari fiind in 1983 (lansarea lui Intelsat 507).
El marcheaza debutul programului Epic al lui Intelsat (de aici si marcajul special din nume), un program contractat in 2009 cu Boeing care isi asuma, pentru aproximativ 2 miliarde de dolari, constructia a 4 sateliti pentru o constelatie de comunicatii fixe si mobile de ultima generatie.
 


Vorbim despre un satelit de forma paralelipipedica, cu dimensiunile de 6m x 3m x 2m, stabilizat triaxial, folosind platforma Boeing BSS 702 MP. Doua panouri solare sunt montate simetric de o parte si de alta a acestei structuri, putand genera un minim de 15.8 kW, la sfarsitul duratei de operare proiectate (undeva in jur de 15 ani). Suficient pentru alimentarea a 20 de transpondere in banda C, 249 de transpondere in banda Ku si 1 transponder in banda Ka.
 


Plasat la 50 de grade vest, el va acoperi continentul nord american dar si America Latina. Un nod strategic pentru rutele maritime si aviatice transatlantice si care mai adauga o piesa la viitoarele sisteme de date, comunicatie sau entertainment de la bordul avioanelor construite de Boeing.
 


Credit intelsat/Arianespace/Boeing



jQuery Menu by Apycom