Asteroidul 2013 TX68
18-02-2016 15:14
Pe 5 martie, un alt asteroid va trece in apropierea Pamantului. 2013 TX68 este estimat de biroul NEO (Near Earth Objects) al JPL la 30 m in diametru. Deocamdata magnitudinea sa vizuala este 25 ceea ce inseamna ca el este destul de departe, insa se apropie rapid. Pe moment, din cauza distantei de care aminteam mai devreme, masuratorile optice lasa o plaja larga de posibilitati, in sensul ca asteroidul ar putea trece oriunde intre 17 km altitudine (in stratosfera) si respectiv 14 milioane de km (mult dincolo de orbita Lunii). El se va mai apropia de mai multe ori de Pamant secolul acesta.

Desigur, luand in calcul un potential risc la adresa Pamantului (deocamdata exclus pentru anul acesta si sub 1:250 pe viitor), distanta minima fata de Pamant conteaza cel mai mult, insa importante sunt si unghiul sub care vine/viteza relativa sau compozitia asteroidului. Important de amintit aceste lucruri in contextul incidentului de acum cativa ani din Rusia (de la Chelyabinsk). Atunci, cand toata lumea era cu ochii pe 2012 DA14 un asteroid de 51 de m lungime, surpriza a venit din Rusia, cand un alt obiect mai mic (undeva la 20 m diametru) a intrat in atmosfera producand mici pagube materiale insa multa panica.

Satelitul MSG 3 captureaza o imagine spectaculoasa cu meteoritul care a cazut astazi in Rusia
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130215061946

2013 TX68 a fost descoperit abia in octombrie 2013, in cadrul proiectului Catalina Sky Survey sub umbrela NASA. Tarziu, cum de multe ori se intampla in cazul asteroizilor sau a altor obiecte care vin din spatiu si se intersecteaza relativ cu orbita Pamantului.

 


Sunt motive obiective pentru acest lucru: pe de o parte aceste obiecte vin foarte rar in apropierea noastra, unele sunt mici si datorita distantei greu de observat, unele vin din directia Soarelui care ne obstructioneaza vizualizarea lor timpurie.
Insa din pacate sunt si multe lucruri pe care le putem imbunatati intr-un domeniu care este chiar critic pentru viitorul umanitatii: biroul NEO de la JPL are un buget modest si un personal redus, iar echipamentele de care dispun ar putea fi in mod cert imbunatatite. Europa este abia la inceputul unui program propriu de tip 'planetary defense' si din pacate lucrurile avanseaza greu. Rusia sau China nu stau nici ele mult mai bine. Insa cel putin exista sperante ca pe viitor situatia se va schimba.

“Planetary Defense Conference” gazduita de Bucuresti
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20110511004746

Mai multe detalii despre 2013 TX68 pe pagina NEO/JPL
http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=2013%20TX68;orb=1;old=0;cov=0;log=0;cad=1#cad
Lista curenta de potentiale amenintari din spatiu
http://neo.jpl.nasa.gov/ca/


Credit NASA

jQuery Menu by Apycom