Programul de navigatie prin satelit al Indiei primeste al treilea satelit
19-10-2014 03:01
Dupa succesul plasarii pe orbita planetei Marte a lui Mangalyaan acum o luna, agentia spatiala indiana ISRO revine in atentie cu lansarea celui de al treilea satelit din programul IRNSS.
Este a doua lansare de acest fel in 2014 dupa cea din aprilie si ca si atunci, zborul, care a avut indicativul C 26, a fost deservit de racheta PSLV in versiunea sa cea mai puternica, XL.

PSLV s-a achitat cu succes de sarcina, reusind sa plaseze satelitul IRNSS 1C intr-o orbita GTO cu caracteristicile 284 km x 20650 km x 17.86 grade inclinatie orbitala. La scurt timp sistemul de propulsie al satelitului a fost activat si folosit pentru circularizarea traiectoriei si scaderea inclinatiei orbitale.

IRNSS (Indian regional navigation satellite system) este sistemul indian de navigatie prin satelit. Contrar GPS-ului american sau Glonass-ului rusesc, IRNSS a fost proiectat ca un sistem regional pentru aplicatii locale. Receptoarele IRNSS vor fi totusi compatibile si cu semnalele GPS si Glonass, precizia de navigatie ajungand la 20 m in regiunea Oceanului Indian si la 10 m in India continentala.
IRNSS are o componenta spatiala si una de sol. Componenta spatiala include sapte sateliti, trei geostationari si patru in orbite geosincrone (GEO-I):
- doi  sateliti GEO-I la 111 grade est
- doi  sateliti GEO-I la 55 grade est
- trei sateliti GEO la 34 grade est, 83 de grade est si respectiv 132 de grade est
Costul proiectului este estimat undeva la 280 de milioane de dolari, satelitii fiind construiti pe platforma I1K, ce le ofera o durata de viata de 10 ani.

Desi proiectarea si constructia lor a luat mai mult timp decat se estimase initial, iata ca acum programul IRNSS pare intrat acum pe fagasul dorit, avand deja trei sateliti operationali: IRNSS 1A  si 1B la 55 de grade est in orbita GEO-I si acum IRNSS 1C un satelit care va opera dintr-o orbita geostationara la slotul orbital 83 de grade est.

Componenta de sol (Gagan, echivalentul Egnos-ului european) include 21 de statii de ‘ranging’, un centru de comanda, statii de urmarire etc, care ar trebui teoretic sa sporeasca precizia masuratorilor.


Debutul programului IRNSS
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130703092554
India lanseaza al doilea satelit din programul de navigatie regionala IRNSS
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20140404131956
Ce sisteme de navigatie prin satelit exista astazi?
http://spacealliance.ro/qa/?qa=14/ce-sisteme-de-navigatie-prin-satelit-exista-astazi


Credit ISRO


jQuery Menu by Apycom