Debutul programului IRNSS
03-07-2013 09:41
Luni 1 iulie, India a lansat de la baza spatiala Satish Dhawan satelitul IRNSS-1A. Aceasta lansare marcheaza debutul programului indian de navigatie prin satelit Indian Regional Navigation Satellite System, un program asteptat de cativa ani.

Plasarea pe orbita (caracteristicile sale: 20650 km x 284 km x 17.8 grade inclinatie) a fost asigurata de racheta PSLV in versiunea sa XL, iar zborul, care a avut indicativul C22, a durat 20 de minute si 25 de secunde (cu plecarea de pe rampa la 18:11 UTC).
Centrul de comanda a preluat apoi controlul satelitului si a initializat desfacerea panourilor solare. In zilele urmatoare vor avea loc 5 manevre (primele doua vor creste progresiv perigeul, circularizand orbita, in timp ce urmatoarele trei vor fi manevre in afara planului orbital, pentru cresterea inclinatiei acestuia).




IRNSS-1A este un satelit GEO-I (are o orbita geostationara inclinata la 29 de grade) si va fi plasat la slotul orbital 55 de grade est. ISRO a folosit platforma I1K pentru constructia satelitului care cantareste 1425 kg (dintre care 811 kg de combustibil) si are dimensiunile 1.58 m x 1.5 m x 1.5 m. Costul proiectului s-a ridicat la 280 de milioane de dolari.
Aceasta platforma are un sistem de control al pozitiei performant care face uz de senzori solari, camere stelare, giroscoape, roti de reactie, bare magnetice, motoare de orientare de22 N si un motor de schimbare a orbitei de 440 N. Satelitul are doua panouri solare care pot genera un minim de 1660 W si o baterie Li-Ion cu capacitatea de 90 Ah. Durata sa de viata ar trebui sa fie de minim 10 ani.

IRNSS-1A are instalate la bord atat echipamente de navigatie (operanad in banda L5 la 1176.45 MHz si banda S la 2492.028 MHz) cat si de masurare a distantei satelit-statie sau ceea ce in specialitate se numeste ‘ranging’ (un transponder in banda C si retro-reflectori pentru pulsuri laser).  Inima lui este insa ceasul atomic pe baza de Rubidiu.

Sistemul IRNSS mai asteapta inca 7 sateliti: inca trei pe aceeasi orbita GEO-I –unul la 55 de grade est si ceilalti doi la 111 grade est, si trei geostationari in apropierea Ecuatorului, la 34 grade est, 83 de grade est si respectiv 132 de grade est. Pe langa segmentul spatial, IRNSS va contine o puternica infrastructura la sol (21 de statii de ‘ranging’, un centru de comanda, statii de urmarire etc), care ar trebui teoretic sa sporeasca precizia masuratorilor.


IRNSS se doreste deocamdata (si a fost proiectat asa) – un sistem regional care sa serveasca aplicatii locale, insa el este compatibil si cu semnalele Glonass si GPS. Precizia de navigatie ajunge la 20 m in regiunea Oceanului Indian si 10 m in India continentala.

Cititi si o comparatie intre sistemele de navigatie prin satelit existente la acest moment in lume:
Ce sisteme de navigatie prin satelit exista astazi?
http://spacealliance.ro/qa/?qa=14/ce-sisteme-de-navigatie-prin-satelit-exista-astazi

Credit ISRO

jQuery Menu by Apycom