O noua racheta intra in flota chinezeasca, dupa o lansare secreta de la baza spatiala Jiuquan
26-09-2013 02:41
Ieri 25 septembrie, la ora 04:37 GMT, China a anuntat intr-un scurt comunicat de presa, lansarea de test a unei noi rachete, denumita Kuaizhou. Este al optulea zbor din 2013 si el vine la doar cateva zile de la precedenta incercare, despre care am scris saptamana trecuta.

Lansarea a avut loc de la baza spatiala Jiuquan, la bord aflandu-se satelitul experimental de mici dimensiuni, Kuaizhou 1. Conform comunicatului de presa ‘acesta are rolul de a monitoriza de urgenţă calamităţile naturale şi de a furniza informaţiile necesare pentru reducerea efectelor dezastrelor, fiind controlat de Centrul de Teledetecţie al Ministerului Ştiinţelor şi Tehnologiilor din China’.
Dupa separarea de racheta, el a fost detectat de radarele occidentale intr-o orbita 276 km x 293 km x 96.65 grade inclinatie, o orbita tipica pentru categoria de sateliti ‘remote sensing satellite’.


baza spatiala Jiuquan
http://spacealliance.ro/plugin/gei-spacecenters.aspx

Intregul eveniment este invaluit in mister si desi se stia de ceva vreme de el, China nu a oferit nici un fel de date suplimentare. Noua racheta vine in contextul in care Japonia a lansat luna aceasta noul sau transportor Epsilon.

Epsilon la prima sa lansare - JAXA inregistreaza un nou succes
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130914234940

Kuaizhou este cel mai probabil o racheta cu 3 trepte folosind combustibil solid, derivata din variantele militare Dong Feng DF 21 si DF 31. Acestea sunt lansatoare in 2 trepte de tip MRBM (medium range ballistic missile) si respectiv in 3 trepte de tip ICBM (intercontinental ballistic missile).
Kuaizhou este destinata incarcaturilor mici (capacitatea sa de transport este sub cea a lui Epsilon), insa avantajele sale sunt costul redus, timpul scurt de integrare, posibilitatea de a fi lansata din diverse locatii fara a necesita echipamente scumpe de sol, posibilitatea de a atinge diverse orbite LEO – ceea ce o face atractiva pentru lansarile rapide pe care China le are in vedere in cadrul programului de interventie rapida la care a anuntat acum ceva vreme ca lucreaza.

Ca si in trecut China a dat asigurari cu privire la caracterul civil al satelitului Kuaizhou 1, insa in lumina informatiilor pe care le aminteam mai devreme, nu este exclus ca el sa fie tocmai prima platforma de test a acestui program de interventie rapida, similar celor dezvoltate in SUA de Operationally Responsive Space Office.

Primul satelit din Operationally Responsive Space Programme
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20110705091055

Satelitul TacSat 4 intra in formatie
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20111004004815

Credit CNSA

jQuery Menu by Apycom