Al patrulea cargo japonez catre ISS
07-08-2013 03:17
Revenim in acest articol cu mai multe detalii tehnice despre o lansare pe care ati putut-o urmari in direct sambata 3 august pe pagina noastra Space Alliance Live Event.
Atunci, la ora 19:48 UTC, racheta japoneza H2B pleca de la baza spatiala Tanegashima, avand la bord al patrulea cargo japonez HTV4. Tot o racheta H2B lansa si misiunea HTV 3 acum un an de zile, pe 20 iulie, o misiune despre care am relatat la momentul respectiv.


http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20120724082833

A fost un zbor scurt de aproximativ 15 minute, in urma caruia, HTV 4 a fost plasat intr-o traiectorie de transfer catre ISS (andocarea este asteptata la sfarsitul acestei saptamani).
Ca si in zborul de anul trecut, HTV a transportat si 4 pico sateliti: TechEdSat 3, ArduSat X, ArduSat 1 si PicoDragon.
TechEdSat 3 sau ‘Technical and Educational Satellite 3’ este un Cubesat 3U construit in parteneriat de universitatiile din San Jose si Idaho, sub supravegherea celor de la NASA Ames Research Center.
Durata sa de viata este foarte scurta-doar 10 zile, pentru ca experimentul principal se refera la un sistem de deorbitare pasiv care a fost montat la bordul satelitului. In timpul franarii, datele dinamice si pozitia satelitului vor fi colectate pentru o ulterioara modelare a reintrarii in atmosfera.
ArduSat X, ca si celalalt pasager, ArduSat 1 este un Cubesat 1U, cu durata de viata de 3 luni, incorporand standardul Arduino.
PicoDragon este deasemenea un Cubesat 1U cu durata de viata de 3 luni. El a fost construit de Vietnam National Satellite Center pentru a testa sistemele de bord si pentru a lua imagini ale Pamantului.


HTV 4 este un cargo de 16.5 tone cu o capacitate de transport de 5.1 tone (3.9 tone, distribuite 61% ca echipamente, 20% experimente stiintifice, 15% hrana si 4% bunuri personale ale echipajului de pe ISS, pastrate intr-un compartiment presurizat in timp ce restul de 1.2 tone stau in compartimentul nepresurizat). Printre echipamente si un experiment neobisnuit – robotul Kirobo dezvoltat in urma proiectului ‘Kibo Robot Project’. El a fost programat sa il insoteasca in timpul misiunii in spatiu si sa comunice cu Koichi Wakata, viitorul astronaut japonez, un veteran de 50 de ani cu 2 decade de zbor la activ (4 misiuni Space Shuttle) care va prelua comanda statiei spatiale international ISS in acest an in cadrul expeditiei 38/39.
La intoarcere, inainte de reintrarea si arderea in atmosfera, HTV 4 va putea fi incarcat cu pana la 6 tone de deseuri de pe ISS.
Japonia are in plan cate o misiune HTV in fiecare an calendaristic.


O alta lansare japoneza este asteptata peste doua saptamani: debutul rachetei Epsilon, a treia racheta care ar intra in flota JAXA.

Japonia se pregateste sa lanseze o noua racheta
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130528050205

Credit JAXA


jQuery Menu by Apycom