Japonia se pregateste sa lanseze o noua racheta
28-05-2013 05:52
Zilele trecute, agentia spatiala japoneza, JAXA, a facut publica, intr-un comunicat de presa oficial, data de lansare a celei mai noi rachete nipone, Epsilon.

Zborul inaugural, de la Uchinoura Space Center, este programat pentru 22 august, cu satelitul SPRINT-A (Spectroscopic Planet Observatory for Recognition of Interaction of Atmosphere) la bord, in principiu la cateva zile dupa ce Japonia isi va onora contributia la statia spatiala internationala ISS prin lansarea unui nou cargo HTV (programata pentru 4 august).


SPRINT-A este un satelit de 320 kg care va zbura intr-o orbita LEO 950 km x 1150 km x 31 de grade inclinatie. La bord se afla un telescop conectat la un spectrometru de tip ‘xtreme-ultraviolet (EUV)’, cu ajutorul caruia se vor realiza imagini ale lui Venus, Marte si Jupiter.


Epsilon ar fi cea de a treia racheta disponibila pentru JAXA, care mai are in operare H2A si H2B si cateva rachete experimentale de tip ‘sounding rockets’. Ea este derivata din lansatorul M-V (care a fost retrasa din activitate in 2006), are o lungime de 24 de m si o greutate de 91 de tone. Dezvoltarea programului Epsilon a durat practic 6 ani.

Configuratia standard dispune de trei trepte motoare cu combustibil solid: un motor SRB-A pentru prima treapta, un motor M-34c pentru treapta a doua si un motor KM-V2b pentru treapta a treia.
Optional se poate monta un modul auxiliar de propulsie numit de japonezi Compact Liquid Propulsion System.
Performantele anuntate sunt : max 1200 kg pentru o orbita LEO eliptica 250 km x 500 km in cazul configuratiei standard, respectiv 700 kg pentru o orbita LEO circulara cu inaltimea de 500 km pentru varianta cea mai puternica a rachetei. Aceasta din urma poate lansa si incarcaturi in orbite SSO (la fel orbite circulare cu inaltimea tipica de 500 km), masa utila ajungand in acest caz la 450 kg.

Daca predecesoarea M-V ajungea la un cost pe lansare de aproximativ 70 de milioane de dolari, noua racheta va face o economie de 23 de milioane de dolari (cost estimat 47 de milioane de dolari pe lansare).

Credit JAXA


jQuery Menu by Apycom