O luna plina pentru baza spatiala din Guiana Franceza
30-05-2013 09:14
Compania europeana Arianespace, care vine dupa un an 2012 extrem de bun (10 lansari au avut loc, cu 3 lansatoare diferite), un an care care i-a adus venituri record, lucreaza acum la foc continuu pentru a putea onora lansarile contractate pentru 2013.
Operatorul european dispune astazi de trei rachete moderne in fiecare din segmentele spatiale : lansatorul mare Ariane 5, lansatorul mediu Soyuz 2 si lansatorul mic Vega.


Ariane 5 (care are trei versiuni constructive: GS, ES si ECA) este emblema companiei, preferata lansarilor comerciale datorita fiabilitatii extraordinare pe care a demonstrat-o in timp. Versiunea ECA este singurul lansator comercial capabil sa ridice simultan pe orbita 2 sateliti geostationari cu o masa cumulata de pana la 9.6 tone.
Ariane 5 este operata in Kourou de la complexul ELA 3.

Soyuz 2 1b nu este o racheta noua ci una testata de-a lungul timpului in multe zboruri rusesti. Preluata din Rusia, ea a putut intra direct in exploatare si a putut aduce in foarte scurt timp venituri suplimentare companiei Arianespace (in comparatie cu dezvoltarea unui program nou). Chiar si asa, integrarea ei in Kourou nu a fost usoara.
Datorita problemelor tehnice care nu au putut fi rezolvate in timp util, zborul inaugural din Kourou plasat initial in decembrie 2010 cu satelitul Hylas 1 al companiei britanice Avanti Communications, a fost amanat si a avut loc in final pe 20 octombrie 2011 cu satelitii Galileo IOV la bord (la schimb, Arianespace a onorat comanda celor de la Avanti intr-un zbor Ariane 5).
Spre deosebire de versiunea originala lansata din Baikonur si Plesetsk, Soyuz 2-1b mareste capacitatea de transport de la 1.7 tone pana la 2.7 tone in cazul unei orbite geostationare.
Acest lucru se intampla pentru ca pe langa modificarile de ordin tehnic, plecarea din baza Kourou, in apropierea ecuatorului beneficiaza de un aport de viteza natural, in comparatie cu lansarile clasice din Baikonur.
Din punct de vedere tehnic versiunea imbunatatita Soyuz 2-1b aduce modificari substantiale ale sistemului de control prin instalarea unui modul suplimentar Fregat, marirea tractiunii treptei a treia prin inlocuirea clasicului RD110 cu un motor de tip RD124 si o noua capsula de transport cu volum sporit pentru incarcatura utila- fiind capabila sa transporte o masa de 3.6 tone pe o orbita de transfer geostationara.

Primii 2 sateliti Galileo IOV au fost lansati

http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20111021065718


Vega, cel mai mic lansator Arianespace, operat de la complexul modernizat ELA 1 (care a deservit intre 1979 si 1989 rachetele Ariane1 si Ariane3), este capabil sa inscrie pe o orbita circulara cu altitudinea de 700 km o masa de pana la 1500 kg (de obicei segmentul satelitiilor stiintifici de observare a Pamantului).
Vega este un proiect de mare anvergura in care sunt implicate direct 7 tari europene (Italia, Franta, Spania, Belgia, Olanda, Elvetia si Suedia) prim contractor fiind compania italiana ELV SpA ale carei actiuni sunt detinute de Avio SpA (70%) si Agentia Spatiala Italiana ASI (30%).

Racheta Vega
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20120208071506


Arianespace a trecut recent printr-un proces de schimbare a managementului, dupa ce fostul CEO  Jean-Yves Le Gall a preluat pe 3 aprilie pozitia de director al agentiei spatiale franceze CNES, lasand vacanta, dupa 12 ani, conducerea lui Arianespace.
Pe 22 aprilie locul sau a fost luat de Stephane Israel, care vine din sfera administrativa/financiara si nu din cea tehnica ca Le Gall.
Din 2007 el a fost afiliat industriei aerospatiale, lucrand pentru concernul EADS Astrium.
Numirea sa este in mare parte politica si toata lumea este evident interesata sa vada cum noul director va face fata provocarilor si cum va putea conduce compania mai bine decat predecesorul sau, asa cum asteapta consiliul de administratie.

Sa ne intoarcem insa la 2013 si la agenda Arianespace.

Prima misiune a lui 2013 a fost lansarea pe 6 februarie a unei rachete Soyuz din Baikonur, avand la bord sase noi sateliti Globalstar. Lansarea a fost operata de Arianespace prin intermediul subsidiarei sale Starsem.

Constelatia Globalstar mai primeste sase sateliti
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130207082627

O zi mai tarziu, pe 7 februarie, avea loc zborul VA212 al rachetei Ariane 5 din Kourou, Guiana Franceza, care a pus pe orbita satelitii Amazonas 3 si Azerspace/Africasat-1a.

Prima lansare din Guiana Franceza in 2013
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130209013825

In sfarsit, pe 7 mai a venit randul rachetei Vega sa se intoarca la zbor. Aceasta a fost a doua misiune (precedenta avusese loc in februarie 2012 atunci cand fusese lansat si satelitul romanesc Goliat), iar pasagerii ei au fost satelitii PROBA-V (Project for On-Board Autonomy - Vegetation), VNREDSat-1a (Vietnam Natural Resources, Environment and Disaster Monitoring Satellite) si ESTCube 1.

Luna iunie se anunta extrem de ocupata pentru inginerii din Guiana Franceza. Pe 5 iunie ESA are programata trimiterea cargoului ATV 4 (Albert Einstein spre ISS) – acesta a fost deja integrat si acum au loc ultimele teste inaintea lansarii.

Pe 24 iunie va avea loc un alt zbor Soyuz, de aceasta data din Kourou – un zbor extrem de important pentru companie contractoare O3b pentru ca va transporta pe orbita primii 4 sateliti ai constelatiei O3b Networks.  

Credit Arianespace


jQuery Menu by Apycom