Romania isi va dubla bugetul spatial in 2013, comparativ cu anul precedent. Tara noastra a fost prezenta la Consiliul Ministerial al Agenției Spațiale Europene (ESA) ce s-a desfasurat in Italia in perioada 19-21 noiembrie 2012, pentru prima data in calitate de membru si nu doar de stat cooperant.
Delegatia romana condusa de Tudor Prisecaru, președintele Autoritații Naționale pentru Cercetare Științifică, a anuntat cu aceasta ocazie si bugetul pe care Romania il va aloca sectorului sau spatial incepand cu 2013. Acesta este de minim 85 de milioane de euro pentru perioada 2013-2019 (cu o prognoza ce poate fi oricand revizuita in crestere daca Romania isi doreste sa investeasca mai mult in acest domeniu), si de 16 milioane de euro pentru 2013, mai mult de o dublare fata de anul trecut cand contributia a fost de 7.6 milioane de euro. In termeni procentuali este o crestere a contributiei romanesti la bugetul agentiei spatiale europene de la 0.3% (2012) la 0.5% (2013), insa contributia fiecarui roman se mentine in continuare sub 1 euro/an (media la nivel european este de 15 euro/an).
Aceasta crestere substantiala de buget se inscrie in tendinta generala a guvernelor europene care au inteles ca industria spatiala este un generator de inovatie si de dezvoltare, putand fii cheia iesirii din aceasta criza economica cu care se confrunta Uniunea Europeana. Poate fi deasemenea un semnal ca autoritatile de la Bucuresti , dupa multi ani de subfinantare a sectorului educational si a cercetarii, incearca o schimbare de politica in acest domeniu. Oricum ar fi, decizia este salutara pentru un sector spatial romanesc aflat la inceput si care acum incearca sa isi gaseasca un drum in marea familie europeana.
Pe 20 ianuarie 2011, dupa 5 ani de cooperare in programul PECS, Romania a devenit oficial a 19-a tara membra a agentiei spatiale europene ESA in urma semnarii Acordului privind Aderarea României la Convenţia Agenţiei Spaţiale Europene in cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Bucuresti in prezenta directorului Agentiei Spatiale Romane, M.I.Piso , a ministrului Afacerilor Externe T.Baconschi si a directorului general ESA J.J.Dordain.
In urma ratificării Acordului dintre România şi Agenţia Spaţială Europeană, privind aderarea României la Convenţia pentru înfiinţarea Agenţiei Spaţiale Europene și termenii şi condiţiile aferente, contribuţia financiară a României se suportă integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului - Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică. Agenţia Spaţială Română (ROSA) este autoritatea desemnată să reprezinte România în aplicarea Acordului.
Conform Convenției și politicii industriale a ESA, contribuția financiară a României se returnează integral sub formă de proiecte și contracte de achiziție și execuție industrială către ESA, iar drepturile de proprietate intelectuală sunt păstrate în România.
Redam mai jos cateva din conditiile incluse in tratatul de aderare al Romaniei :
Din fostul bloc estic, prima tara care a intrat in ESA a fost Cehia, in iulie 2008. Romania a fost a doua tara (2011), urmata de Polonia in 2012. Pe lista de asteptare pentru viitor se mai afla Ungaria si Slovenia, ambele aflate in faza de preaderare. In 2012 contributia anuala a Poloniei la bugetul ESA a fost cea mai ridicata dintre toate cele trei state est-europene (35 de milioane de euro), fata de Romania care a achitat 0.3% din bugetul agentiei (7.6 milioane de euro), iar Cehia 0.4% (adica 11.5 milioane de euro). Cum aminteam mai devreme insa, aceste cifre se vor schimba din 2013: Cehia va contribui cu 13.7 milioane de euro, in timp ce Polonia cu 28.9 milioane.

Polonia devine al 20-lea stat membru al agentiei spatiale europene ESAhttp://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20121114123455Consiliul Ministerial al Agenției Spațiale Europene, care se organizează o dată la 4-5 ani, ia la nivel ministerial deciziile privind participarea fiecărui stat membru la programele noi și în curs de derulare ale ESA, aproba la nivel ministerial evoluția programelor ESA, propria funcționare a organizației și politica internațională pentru perioada medie (in cazul de fata 2013 – 2017).
Rezolutia adoptata la aceasta editie a consiliului:
http://esamultimedia.esa.int/docs/MinisterialCouncil/ESA-C-2012-186.pdfAplicatii spatiale in Europa:
http://esamultimedia.esa.int/multimedia/publications/BR-306-3/ Siteul oficial al consiliului:
http://www.esa.int/About_Us/Ministerial_Council_2012ESA al carui cartier general se gaseste la Paris, are mai multe centre distribuite in Europa : ESTEC-European Space Research and Technology Centre (Olanda), ESRIN-ESA Centre for Earth Observation (Italia), ESOC-European Space Operations Centre (Germania), ESAC-European Space Astronomy Centre (Spania) sau EAC-European Astronaut Centre (Germania).
In 2012 agentia a avut un buget de 4.02 miliarde de euro din care cei mai mari contributori au fost Germania (25.9%), Franta (24.8%), Italia (12.1%) si Marea Britanie (8.3%), adica in termeni concreti 750.5, 718.8, 350.5 si respectiv 240 milioane de euro.
In 2013 bugetul ESA va fi de 4.28 miliarde de euro, insa proportiile se schimba usor: Germania 24.8% (772.7 milioane de euro), Franta 24% (747.5 milioane de euro), Italia 12.9 % (400 de milioane de euro) si Marea Britanie cu 9.6% (300 milioane de euro).
Credit ESAPECSProiect de legeExpunere de motiveRomania devine membra a Agentiei Spatiale Europenehttp://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20110701082233Cu cati bani contribuie Romania la bugetul ESA si ce avantaje avem din acest parteneriat?http://spacealliance.ro/qa/?qa=24/contribuie-romania-bugetul-avantaje-avem-acest-parteneriat