Polonia devine al 20-lea stat membru al agentiei spatiale europene ESA
14-11-2012 12:39
Polonia va deveni al 20-lea stat membru al ESA, si a treia tara din fostul bloc estic care va face parte din programul spatial european, dupa Cehia (care a aderat in 2008) si Romania (care a aderat in 2011).
Ca si celelalte tari, Polonia a parcurs toti pasii pentru a ajunge in acest punct - semnarea unui program de colaborare bilaterala pe 5 ani care avea drept scop armonizarea legislatiei si pregatirea industriei locale (asa numitul PECS, care in cazul Poloniei a fost semnat in 2007) si, de curand, semnarea Acordului privind Aderarea la Convenţia Agenţiei Spaţiale Europene.


Acesta din urma a fost semnat la Varsovia pe 13 septembrie 2012, intre directorul general ESA J.J.Dordain, ministrul polonez al economiei Waldemar Pawlak si sub-secretarul de stat in ministerul economiei, Grażyna Henclewska, dupa ce pentru cateva luni negocierile intre cele doua parti fusesera blocate de ministrul de finante polonez care considera apartenenta Poloniei la ESA ca o cheltuiala inutila pentru tara.
Lobby-ul puternic facut in randul clasei politice din Polonia a miscat insa lucrurile mai departe astfel ca acordul a fost ratificat de parlament in unanimitate pe data de 24 octombrie si de curand a fost contrasemnat de presedinte.
Astfel Polonia va fi prezenta la consiliul ministerial ESA care se va desfasura pe 20 si 21 noiembrie 2012 la Napoli, in calitate de membru cu drepturi depline. Mandatul oficial va incepe insa abia de la 1 ianuarie 2013 (similar a fost si in cazul Romaniei).

Contributia anuala a Poloniei la bugetul ESA este cea mai ridicata dintre toate cele trei state est-europene (35 de milioane de euro), ceea ce va insemna ca programul spatial polonez nu se va limita la un rol marginal in ESA. Prin comparatie, in 2012, Romania a achitat 0.3% din bugetul agentiei (7.6 milioane de euro), iar Cehia 0.4% (adica 11.5 milioane de euro).

Ca si Romania (cu al sau Goliat), Polonia si-a lansat primul sau satelit, de tip Cubesat (denumit PW-Sat), in zborul inaugural al rachetei europene Vega din februarie 2012, zbor care a fost sponsorizat de agentia spatiala europeana, ca un gest cu semnificatie politica, in perspectiva viitoarei includeri a tarii in structura sa. Satelitul polonez a fost un succes dupa cum am prezentat la vremea respectiva.

http://www.spacealliance.ro/goliat/

Constituita in anul 1975, ESA a avut in 2012 un buget de 4.02 miliarde de euro din care cei mai mari contributori au fost Germania (25.9%), Franta (24.8%) si Italia (12.1%), adica in termeni concreti 750.5, 718.8 si respectiv 350.5 milioane de euro.
Regula de functionare a agentiei spatiale europene prevede ca banii fiecarui stat membru vor fi redistribuiti inapoi catre industria nationala de profil si companiile locale care activeaza in domeniul aplicatiilor spatiale.

ESA al carui cartier general se gaseste la Paris, are mai multe centre distribuite in Europa : ESTEC-European Space Research and Technology Centre (Olanda), ESRIN-ESA Centre for Earth Observation (Italia), ESOC-European Space Operations Centre (Germania), ESAC-European Space Astronomy Centre (Spania) sau EAC-European Astronaut Centre (Germania).

Monitorul oficial al Romaniei a publicat legea pentru ratificarea acordului intre Romania si ESA
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20111215092006
 
Credit - Poland Space Research Centre
http://www.kosmos.gov.pl/


jQuery Menu by Apycom