Monitorul oficial al Romaniei a publicat legea pentru ratificarea acordului intre Romania si ESA
15-12-2011 09:15
Miercuri 14 decembrie monitorul oficial al Romaniei a publicat legea pentru ratificarea acordului intre Romania si ESA privind aderarea Romaniei la Conventia pentru infiintarea Agentiei Spatiale Europene.

Oficial Romania a semnat Acordul privind Aderarea la Convenţia Agenţiei Spaţiale Europene pe data de 20 ianuarie 2011 prin directorul ROSA M.I.Piso si prin T.Baconschi din partea Ministerului Afacerilor Externe, iar ESA a fost reprezentata la acea intalnire de directorul general J.J.Dordain.
A fost o evolutie asteptata dupa ce in februarie 2011 Romania ar fi trebuit sa incheie cei 5 ani de colaborare conveniti in urma acordului PECS semnat in februarie 2006, iar procesul de aderare a fost similar Cehiei care in iulie 2008 devenea prima tara est-europeana membra a agentiei.
Romania a fost astfel a doua tara din fostul bloc comunist care adera la ESA si va fi urmata in scurta vreme de Ungaria, Polonia si Slovenia toate aflate in faza de preaderare.

Revenind la acordul dintre Romania si ESA, iata ca a durat aproape un an pentru finalizarea procedurilor juridice, dar in sfarsit acordul devine oficial prin promulgarea lui de catre presedintele Romaniei, Senat si Camera Deputatilor.
Legea pare publicata fara alte amendamente, in forma initiala prevazuta de proiectul initiat in ianuarie.

Tratatul de aderare al Romaniei pe scurt:

•    Statutul de stat membru cu drepturi depline al ESA permite accesul organizaţiilor din România la toate programele derulate, aceasta constituind un important transfer de tehnologie. Accesul direct la sistemele spaţiale ESA va permite dezvoltarea aplicaţiilor spaţiale pentru agricultura, mediu, transporturi, masurarea dezastrelor, telemedicină.
•    Contribuţia financiară a României este suportată în întregime de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
•    La nivelul anului 2011, contribuţia României în calitate de stat membru la programele obligatorii ale ESA, în valoare de 5.7 mil Euro a fost calculată în conformitate cu metodologia aplicată statelor [..] din Convenţia ESA, pe baza estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză privind Venitul Naţional Net pentru perioada 2004-2006.
•    Pentru anul 2011 se va plăti contribuţia obligatorie a României în calitate de stat membru ESA aferentă perioadei 1 Iulie – 31 Decembrie, plata specială de aderare în valoare de 3.6 mil Euro şi contribuţia de 2 mil Eur aferentă ultimului an ca Stat European Cooperant […].
•    Pentru perioada 2012-2014, contribuţia financiară a României în calitate de stat membru la programele obligatorii se calculează pe baza estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză privind Venitul National Net pentru perioada 2007-2009 şi, conform evaluărilor reprezentanţilor departamentului financiar al ESA, va creşte cu aproximativ 30 % datorită creşterii Produsului Intern Brut al Romaniei in perioada menţionată.
•    Contribuţia financiară pentru programele opţionale ale ESA, calculată conform Convenţiei ESA, va fi stabilită prin Hotărâre de Guvern.
•    Pana la 31 decembrie 2019, 45% din contributia Romaniei la programele obligatorii ale ESA va fi monitorizată de o Grupa de lucru (Task Force) alcatuită din reprezentanţi ai ESA şi ai Agenţiei Spaţiale Române şi va fi utilizată pentru finantarea de programe/proiecte în măsură să conducă la realizarea de nişe de cercetare, tehnologice şi industriale la nivel european.
•    În vederea creşterii competitivităţii entităţilor de cercetare, industriale şi academice pentru participarea la activităţile ESA, inclusiv activităţile de precalificare şi adaptare la cerinţele ESA, Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului - Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică va iniţia si finanţa pentru perioada 2011-2019 un Program de Cercetare-Dezvoltare Inovare (CDI).

PECS

Proiect de lege

Expunere de motive

Forma finala a legii

Constituita in anul 1975 ESA a avut in 2010 un buget de 3.74 miliarde de euro din care cei mai mari contributori au fost Franta (18.2%), Germania (16.7%) si Italia (9.9%).
Contributia financiara a Romaniei se va situa la cateva milioane de euro anual, bani care vor fi redistribuiti inapoi catre industria nationala de profil si companii care activeaza in domeniul aplicatiilor spatiale.

ESA al carui cartier general se gaseste la Paris, are mai multe centre distribuite in Europa : ESTEC-European Space Research and Technology Centre (Olanda), ESRIN-ESA Centre for Earth Observation (Italia), ESOC-European Space Operations Centre (Germania), ESAC-European Space Astronomy Centre (Spania) sau EAC-European Astronaut Centre (Germania).

Copyright © SpaceAlliance.ro, 2011

jQuery Menu by Apycom