Romania devine membra a Agentiei Spatiale Europene
01-07-2011 08:30
Asa cum si-a obisnuit cititorii de limba romana SpaceAlliance.ro marcheaza din nou o stire importanta din domeniul spatial. Ziua de 1 iulie 2011 aduce cu ea aderarea efectiva a Romaniei la agentia spatiala europeana ESA.

Oficial Romania a semnat Acordul privind Aderarea la Convenţia Agenţiei Spaţiale Europene pe data de 20 ianuarie 2011 dar a mai durat cateva luni pana cand, iata acordul devine efectiv.


Acordul a fost semnat la Bucuresti din partea Romaniei de Agentia Spatiala Romana prin directorul ei M.I.Piso si de Ministerul Afacerilor Externe prin T.Baconschi, iar din partea ESA de directorul general J.J.Dordain.

Precedenta admitere in ESA data din iulie 2008 atunci cand Cehia devenea prima tara est-europeana membra a agentiei. Pe lista de asteptare pentru viitor se mai afla Ungaria, Polonia si Slovenia toate aflate in faza de preaderare.

In februarie 2011 Romania ar fi trebuit sa incheie cei 5 ani de colaborare conveniti in urma acordului PECS semnat in februarie 2006. Mai multe detalii administrative despre acordul de aderare la ESA si despre programul PECS in sectiunea finala a articolului.

Redam mai jos cateva din conditiile incluse iin tratatul de aderare al Romaniei :

•    Statutul de stat membru cu drepturi depline al ESA permite accesul organizaţiilor din România la toate programele derulate, aceasta constituind un important transfer de tehnologie. Accesul direct la sistemele spaţiale ESA va permite dezvoltarea aplicaţiilor spaţiale pentru agricultura, mediu, transporturi, masurarea dezastrelor, telemedicină.
•    Contribuţia financiară a României este suportată în întregime de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
•    La nivelul anului 2011, contribuţia României în calitate de stat membru la programele obligatorii ale ESA, în valoare de 5.7 mil Euro a fost calculată în conformitate cu metodologia aplicată statelor [..] din Convenţia ESA, pe baza estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză privind Venitul Naţional Net pentru perioada 2004-2006.
•    Pentru anul 2011 se va plăti contribuţia obligatorie a României în calitate de stat membru ESA aferentă perioadei 1 Iulie – 31 Decembrie, plata specială de aderare în valoare de 3.6 mil Euro şi contribuţia de 2 mil Eur aferentă ultimului an ca Stat European Cooperant […].
•    Pentru perioada 2012-2014, contribuţia financiară a României în calitate de stat membru la programele obligatorii se calculează pe baza estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză privind Venitul National Net pentru perioada 2007-2009 şi, conform evaluărilor reprezentanţilor departamentului financiar al ESA, va creşte cu aproximativ 30 % datorită creşterii Produsului Intern Brut al Romaniei in perioada menţionată.
•    Contribuţia financiară pentru programele opţionale ale ESA, calculată conform Convenţiei ESA, va fi stabilită prin Hotărâre de Guvern.
•    Pana la 31 decembrie 2019, 45% din contributia Romaniei la programele obligatorii ale ESA va fi monitorizată de o Grupa de lucru (Task Force) alcatuită din reprezentanţi ai ESA şi ai Agenţiei Spaţiale Române şi va fi utilizată pentru finantarea de programe/proiecte în măsură să conducă la realizarea de nişe de cercetare, tehnologice şi industriale la nivel european.
•    În vederea creşterii competitivităţii entităţilor de cercetare, industriale şi academice pentru participarea la activităţile ESA, inclusiv activităţile de precalificare şi adaptare la cerinţele ESA, Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului - Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică va iniţia si finanţa pentru perioada 2011-2019 un Program de Cercetare-Dezvoltare Inovare (CDI).

Romania a mai fost implicata in trecut in activitati spatiale. In vremea fostului bloc comunist asa dupa cum toate lumea cunoaste, a reusit chiar sa trimita un om in spatiu.
Acest eveniment de la care s-au implinit recent 30 de ani si despre care SpaceAlliance a relatat intr-un articol amplu, ramane deocamdata referinta programului spatial din Romania.


30 de ani de la primul zbor cu echipaj uman al Romaniei


Dupa revolutie, partenerii de dialog s-au schimbat si Romania si-a orientat activitatea pe partea de procesare de date fiind implicata de agentia spatiala europeana in mai multe misiuni stiintifice.

Acum Romania se afla la prima sa experienta spatiala - lansarea satelitului Goliat care se va produce in a doua jumatate a anului.
Proiectul Goliat a fost initiat in anul 2005 de agentia spatiala romana ROSA beneficiind de un buget de 1.500.000 de RON (declarat in 2005). Tot ROSA s-a ocupat de managementul si coordonarea consortiului de firme private care au beneficiat de contracte in cadrul acestui proiect.
Este vorba de un nanosatelit de 1kg si 10x10x10 cm bazat pe standardul american Cubesat, avand la bord o serie de experimente stiintifice: determinarea fluxului de meteoriti (SAMIS), masurarea dozei de radiatii cosmice la nivelul orbitei terestre (Dose-N) si captarea de imagini cu suprafata Pamantului folosind o camera de observatie de 3 mega pixeli instalata la bord si cu o rezolutie la sol de aproximativ 21x28m.

Goliat, primul satelit romanesc intra in linie dreapta pentru lansare-mai putin de 6 luni ramase pana cand Romania va avea prima sa misiune spatiala


Romania mai participa in doua proiecte spatiale europene, doua din institutiile de invatamant din Bucuresti, respectiv Universitatea Politehnica din Bucuresti si Universitatea Bucuresti au fost incluse pe lista centrelor de cercetare care vor contribui la dezvoltarea programelor ESMO si ESEO.

ESEO sau European Student Earth Orbiter este al treilea satelit dezvoltat in cadrul programului “Education Satellite Programme”- un microsatelit care de la nivelul unei orbite LEO va capta imagini ale Pamantului, va masura nivelul radiatiilor si va testa noi tehnologii spatiale (o camera stelara si un asa numit “reaction wheel”).
In acest proiect UPB va trebui sa dezvolte partea de structura.

ESMO sau European Student Moon Orbiter va fi primul satelit educational trimis spre Luna cu tehnologie inspirata de cea folosita de misiunea Smart1 si al patrulea satelit din programul “Education Satellite Programme”. Contractorul principal este Surrey Satellite Technology Limited din Anglia, iar subcontractanti sunt mai multe universitati din tari membre sau aflate in colaborare cu ESA.
Romania este prezenta in proiect prin Universitatea Politehnica Bucuresti-responsabila pentru 2 din subsistemele satelitului (ADCS si structura) si prin Universitatea Bucuresti responsabila pentru dezvoltarea experimentului care vizeaza monitorizarea radiatiei.

Revenind la agentia europeana trebuie sa amintim ca site-ul ESA are astazi, la fel ca si in cazul celorlati membrii ai agentiei, o sectiune dedicata de stiri si articole in limba romana. Desi momentan neactualizata, speram ca cititorii din Romania vor putea sa urmareasca pe viitor in propria lor limba cele mai importante evenimente ale industriei aerospatiale la nivel european sau national.


Constituita in anul 1975 ESA a avut in 2010 un buget de 3.74 miliarde de euro din care cei mai mari contributori au fost Franta (18.2%), Germania (16.7%) si Italia (9.9%).
Contributia financiara a Romaniei se va situa la cateva milioane de euro anual, bani care vor fi redistribuiti inapoi catre industria nationala de profil si companii care activeaza in domeniul aplicatiilor spatiale.

ESA al carui cartier general se gaseste la Paris, are mai multe centre distribuite in Europa : ESTEC-European Space Research and Technology Centre (Olanda), ESRIN-ESA Centre for Earth Observation (Italia), ESOC-European Space Operations Centre (Germania), ESAC-European Space Astronomy Centre (Spania) sau EAC-European Astronaut Centre (Germania).


credit ESA

PECS

Proiect de lege

Expunere de motive

Copyright © SpaceAlliance.ro, 2011
Acest articol poate fi preluat numai citand sursa originala a stirii SpaceAlliance.ro


jQuery Menu by Apycom