Romania va avea primul sau satelit abia peste un an, in 2010 - lansarea satelitului Goliat este din nou amanata
10-07-2009 12:13
Romania, aflata la prima sa experienta spatiala prin lansarea satelitului Goliat, va mai trebui sa astepte o perioada pana cand drumul spre spatiu ii va fi deschis. Desi preconizat pentru noiembrie 2009 (dupa intarzieri succesive datorate problemelor de proiectare si de constructie) zborul inaugural al rachetei europene Vega se pare ca va fi din nou amanat, cel mai probabil pentru octombrie 2010.

Romania, aflata la prima sa experienta spatiala prin lansarea satelitului Goliat, va mai trebui sa astepte o perioada pana cand drumul spre spatiu ii va fi deschis.
Desi preconizat pentru noiembrie 2009 (dupa intarzieri succesive datorate problemelor de proiectare si de constructie) zborul inaugural al rachetei europene Vega se pare ca va fi din nou amanat, cel mai probabil pentru octombrie 2010. Deocamdata informatiile sunt neoficiale si au venit de la mai multe surse implicate in proiect, odata cu evenimentul de la Le Bourget-Franta. Intr-un interviu acordat reporterilor la Paris Air Show si chestionat in legatura cu aceste zvonuri, directorul general ESA Jean Jacques Dordain, a recunoscut ca au existat intarzieri in procesul de integrare si calificare a unor componente ale noii rachete care au condus la decalarea fazei finale a programului de teste din mai in decembrie 2009 si ca in continuare exista posibilitatea decalarii cu cateva luni a primului zbor oficial. O decizie finala asupra noii date de lansare va fi facuta publica la sfasitul anului acesta.

Din pacate nici cealalta racheta ce va face parte din sistemul european - Soyuz 2, care urmeaza sa fie lansata pe viitor de la baza ArianeSpace din Kourou Guiana Franceza - nu sta mai bine, in acest program inregistrandu-se ide asemenea intarzieri de cateva saptamani (se asteapta ca zborul inaugural sa fie mutat de la sfarsitul lui 2009 undeva la inceputul lui 2010). Spre deosebire de versiunea originala lansata din Baikonur si Plesetsk, Soyuz 2-1a a marit capacitatea de transport de la 1.7 tone pana la 2.7 tone in cazul unei orbite geostationare. O versiune ulterioara Soyuz 2-1b este asteptata - aceasta fiind capabila sa transporte o masa de 3.6 tone pe o orbita de transfer geostationara.

Vega, noua racheta destinata sa acopere segmentul satelitilor mici, are o masa de 137 tone, o lungime de 30m si un diametru de 3m. Dispune de 4 motoare: in prima treapta un motor de tip P80 cu o forta maxima dezvoltata de 3040kN si un timp de ardere de 107s, in treapta a doua un motor de tip Zefiro23 cu o forta maxima de 1200kN si un timp de ardere de 71s, in treapta a treia un motor de tip Zefiro9 cu o forta dezvoltata de 213kN si un timp de ardere de 117s, iar in treapta a patra un motor de tip AVUM cu o forta de 2.45kN si un timp de ardere de pana la 315s. Racheta este capabila sa injecteze sateliti cantarind pana la 1500kg in orbite circulare polare cu inaltimi de maxim 700km (alese de obicei de segmentul satelitiilor stiintifici de observare a Pamantului).

Desi toate cele patru motoare au fost supuse testelor de casa la companiile constructoare, acum ele trebuie mutate, asamblate impreuna si testate. In plus, se estimeaza ca numai testele dintre echipamentul de sol si noul lansator vor dura cel putin 6 luni. Vega va folosi in spaceportul din Guiana Franceza complexul ELA-1 care a fost folosit intre 1979 si 1989 de rachetele Ariane1 si Ariane3. Acesta insa va trebui modernizat, incepand de la hangarul propriu zis si continuand cu sistemele de alimentare electrica, de protectie, de control si nu in ultimul rand cu sistemele mecanice de transport (lifturi, macarale etc). In plus, va fi vorba si despre o noua platforma mobila care va tranporta racheta, si care va avea o inaltime de 50m si o viteza de 5m/minut fiind capabila sa acopere o distanta de 80m intre pozitia operationala si locul de parcare.

Perioada de pregatire a unui zbor - asa numita “launch campaign” - a fost marita de asemenea de la 2-3 saptamani la 42 de zile pentru a asigura ca fiecare zbor este supervizat corespunzator fara presiunea timpului, mai ales ca ESA isi doreste pe viitor o serie de minimum 4 lansari anuale ale noii rachete.

Sub spectrul acestei noi amanari, echipa romaneasca coordonata de ROSA va fi nevoita sa astepte anuntarea oficiala a noii date de lansare la fel ca si restul participantiilor la zborul Vega. Pentru conformitate, trebuie reamintit ca proiectul Goliat a fost initiat de agentia spatiala romana in anul 2005, beneficiind de un buget de 1.500.000 de RON (2005).

Este vorba de un nanosatelit de 1kg si 10x10x10 cm3 bazat de standardul american Cubesat, avand la bord o serie de experimente stiintifice: determinarea fluxului de meteoriti (SAMIS), masurarea dozei de radiatii cosmice la nivelul orbitei terestre (Dose-N) si captarea de imagini cu suprafata Pamantului folosind o camera de observatie de 3 mega pixeli instalata la bord si cu o rezolutie la sol de aproximativ 21x28m.


Dupa ultimele informatii, Goliat va fi lansat intr-o orbita eliptica cu inaltimea variind intre 350 si 750km si inclinatie de 71 de grade desi initial se dorea o orbita circulara polara cu inaltimea de 500km (modificarea a fost dictata tot de ArianeSpace).
Proiectului romanesc si altor 8 sateliti din aceeasi categorie li s-a oferit sansa de a fi lansati gratis in zborul inaugural de test al rachetei europene Vega (o parte dintre ei venind din tari ce se afla in faza de preaderare la agentia spatiala europeana, asa cum este si cazul Romaniei, si care incep prin aceste prime programe nationale sa isi manifeste interesul fata de domeniul spatial) :

Acesti 9 sateliti Cubesat se vor adauga incarcaturii principale LARES (LAser RElativity Satellite).
CUBESAT GOLIAT
 
Linkuri relevante:



Articol ce poate fi preluat numai citand sursa orginala SpaceAlliance.
jQuery Menu by Apycom