Proiecte Cubesat 2009: PW-SAT "fratele geaman" al lui Goliat
06-07-2009 19:32
Proiectul PW-SAT aduce in discutie o idee nu tocmai noua dar care este extrem de simpla si se vrea a fi demonstrata ca practica. Este vorba de echiparea standard inca de la lansare cu un dispozitiv simplu (un balon special gonflabil), care in urma activarii va actiona ca o frana aerodinamica urmand sa scada altitudinea satelitului si sa il forteze la o reintrare si ardere in atmosfera. .

O idee cel putin ciudata pentru cei de la Warsaw University of Technology acolo unde se construieste "fratele geaman" al lui Goliat, respectiv PW-Sat:

"The experiment to conduct will enable future low cost commercial de-orbiting of satellite debris in space. There are presently countless remains of satellites and their rockets circling our globe. We want to test this possibility with the application of a balloon, which would bring them closer to Earth and naturally burn this space debris in the atmosphere.
The goal is to check influence of a balloon on a trajectory of the satellite.For some time cubesat will fly freely at a speed of about 8 km/s. The one wall of the cube will open and a balloon will be released. It will be slowly filled by a gas. We expect that it will slightly slow down the satellite and the attitude will be lower and lower. Of course it will be very slow process. After a few months cubesat’s attitude will be so low that it will burn in the atmosphere."






Proiectul aduce in discutie o idee nu tocmai noua dar care este extrem de simpla si se vrea a fi demonstrata ca practica. Este vorba de echiparea standard inca de la lansare cu acest dispozitiv simplu (un balon special gonflabil), acesta urmand sa fie activat doar la momentul cerut. Datorita modificarii coeficientului aerodinamic, acest balon va actiona ca o frana urmand sa scada altitudinea satelitului si sa il forteze la o reintrare si ardere in atmosfera. In felul acesta s-ar elimina posibilitatea aparitiei unor noi deseuri pe orbita Pamantului.
Astazi sunt in derulare si alte studii mai complicate (de realimentare pe orbita si implicit de prelungire a vietii unui satelit ceea ce ar putea salva bugete consistente), dar pentru moment polonezii nu isi propun asa ceva.
Pretul scazut justifica experimentul, iar in cazul unui succes se poate miza pe atragerea ulterioara de fonduri pentru studii mai serioase.
In aceasta ecuatie singura necunoscuta este rezistenta balonului

credit www.pw-sat.pl/
jQuery Menu by Apycom