Satelitii de spionaj francezi, folositi impreuna cu cei americani ai NOAA pentru investigarea ciclonului Haruna
08-03-2013 08:52
Pe 19 februarie 2013, in sudul Oceanului Indian, s-a format furtuna tropicala Haruna, care a evoluat ulterior la gradul de ciclon de categoria a treia. Ciclonul a avut viteze ale vantului de 150 km/h, cu intensificari pana la 185 km/h, si a lovit partea sudica a insulei Madagascar pe 22 februarie, producand pagube importante (conform unui bilant provizoriu): 10 oameni ucisi, 17 raniti, 3000 afectati si 1000 care au trebuit evacuati de urgenta.

Primele imagini din spatiu au fost obtinute de NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) pe 20 februarie, cu ajutorul satelitiilor Aqua, Terra si Suomi NPP si au fost ulterior distribuite in ceea ce generic se numeste Joint Typhoon Warning Center.
http://earthobservatory.nasa.gov/NaturalHazards/view.php?id=80510




Mai jos, deplasarea ciclonului intre 19 si 25 februarie:


Terra este un veteran al programelor spatiale derulate de NOAA. Lansat in decembrie 1999 de o racheta Atlas 2, satelitul zboara intr-o orbita 725 km x 705 km x 98.2 grade inclinatie si face uz de cinci instrumente:
•    ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer)
•    CERES (Clouds and the Earth's Radiant Energy System)
•    MISR (Multi-angle Imaging SpectroRadiometer)
•    MODIS (Moderate-resolution Imaging Spectroradiometer)
•    MOPITT (Measurements of Pollution in the Troposphere)

Aqua, lansat in mai 2002, zboara intr-o orbita 708 km x 691 km x 98.14 grade inclinatie si are la dispozitie cinci experimente stiintifice:
•    AMSR-E (Advanced Microwave Scanning Radiometer-EOS)
•    MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer)
•    AMSU-A (Advanced Microwave Sounding Unit)
•    AIRS (Atmospheric Infrared Sounder)
•    HSB (Humidity Sounder for Brazil)
•    CERES (Clouds and the Earth's Radiant Energy System)

NPP sau NPOESS Preparatory Project, ulterior redenumit ulterior NPP Suomi dupa Verner E. Suomi de la University of Wisconsin, cunoscut ca parintele meteorologiei modern cu ajutorul satelitiilor, a fost lansat pe 28 octombrie 2011 de o racheta Delta 2.
Satelitul investigheaza dintr-o orbita SSO (sun synchronous orbit) cu inaltimea de 824 km, schimbarile climatice, temperatura si umiditatea atmosferica, temperatura la nivelul oceanelor planetare, proprietatile norilor si aerosolilor, nivelul ozonului etc.
Cele 5 instrumente stiintifice montate la bordul lui NPP sunt urmasele unora similare care au zburat inainte pe satelitii NOAA –Terra, Aqua si Aura:
• The Ozone Mapping and Profiler Suite (OMPS)
• The Clouds and the Earth Radiant Energy System (CERES)
• The Advanced Technology Microwave Sounder (ATMS)
• The Visible/Infrared Imager Radiometer Suite (VIIRS)
• The Cross-track Infrared Sounder (CrIS)

Mai jos articolul SpaceAlliance din 2011, cu ocazia lansarii satelitului NPP:

NASA debuteaza cu o noua generatie de sateliti pentru observarea Pamantului
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20111101085113

Revenind la ciclonul Haruna, trebuie sa spunem ca satelitii de spionaj francezi au fost folositi si ei ulterior, dupa ce acesta a depasit granitele Madagascarului si s-a ‘stins’ in largul Oceanului Indian, pentru culegerea de imagini detaliate, imagini ce au ajutat la investigarea pagubelor produse la sol.
Datele au fost produse de satelitii Pleiades si Spot 5, ce sunt coordonati de agentia spatiala franceza CNES, insa ele au fost puse la dispozitia International Charter Space and Major Disasters:
http://www.disasterscharter.org/web/charter/activation_details?p_r_p_1415474252_assetId=ACT-434




Cel mai nou satelit de spionaj francez, Pleiades 1B, a fost lansat in decembrie 2012 din Guiana Franceza de o racheta Soyuz apartinand operatorului Arianespace, insa de atunci el a fost foarte activ.
Pleiades 1B, construit in jurul unui telescop Korsch conectat la detectori CCD, ce poate realiza pana la 450 de poze pe zi, zboara intr-o orbita SSO (695 km x 695 km x 98.2 grade inclinatie) si completeaza observatiile lui Pleiades 1A (lansat in 2011) la o separare de 180 de grade in planul orbital.
Rezolutia lor ajunge pana la 0.7 m (dupa post procesare ele pot ajunge chiar si la 50 cm,)iar latimea ariei acoperite este de 20 km (suplimentar se pot realiza si observatii de tip mozaic).
Mai multe informatii despre Pleiades:
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20121212143121

Spot 5, lansat in 2002, face parte din programul “Satellite Probatoire de l'Observation de la Terre”, alaturi de Spot 4 si Spot 6 si zboara intr-o orbita circulara polara (695 km x 695 km x 98 grade inclinatie).

Credit NOAA/CNES

jQuery Menu by Apycom