Satelitul de spionaj francez Pleiades 1B isi deschide ochii
12-12-2012 14:48
Satelitul Pleiades 1B, ce fusese lansat pe 2 decembrie 2012, a devenit operational si a transmis saptamana aceasta primele imagini de pe orbita. Pleiades 1B a fost lansat din Guiana Franceza de o racheta Soyuz apartinand operatorului Arianespace, in urma unui zbor de 54 de minute, cu doua activari ale modulului de propulsie auxiliara Fregat.

ArianeSpace, care avea nevoie de un lansator mediu intre racheta mare Ariane 5 si cea mica Vega, a introdus anul trecut in flota sa racheta Soyuz. Venind cu o experienta foarte mare, Soyuz a putut intra direct in exploatare.
Spre deosebire de versiunea originala lansata din Baikonur si Plesetsk, Soyuz 2-1a a marit capacitatea de transport de la 1.7 tone pana la 2.7 tone in cazul unei orbite geostationare.
Pe langa modificarile de ordin tehnic, plecarea din baza Kourou, in apropierea Ecuatorului beneficiaza de un aport de viteza natural, in comparatie cu lansarile clasice din Baikonur.
 

Pleiades 1B a fost construit de compania Astrium EADS (prim contractor) si Thales-Alenia Space Franta (subcontractor pentru partea de imagistica/instrumentatie) pentru agentia spatiala franceza CNES, pe o platforma AstroSat 1000. El cantareste 970 kg, are o durata de viata estimata la 5 ani si zboara intr-o orbita SSO (695 km x 695 km x 98.2 grade inclinatie). Este al doilea satelit de acest fel plasat pe orbita de CNES dupa Pleiades 1A ce fusese lansat in urma cu un an. Cei doi vor opera in tandem, la o separare de 180 de grade in planul orbital.
Satelitul are 3 panouri solare in tehnologie GaAs cu eficienta de 27% ce genereaza 1500 W, capacitatea de stocare la bord este de 600 Gbits, iar capacitatea de descarcare este de 450 Mbits/s.
Stabilizarea se face cu ajutorul a 4 motoare pe baza de hidrazina cu 15 Nms si a unui sistem de roti volante ce dezvolta deasemenea un moment de rotatie de 15Nms. Datorita lor, satelitul este extrem de agil-cel mai rapid satelit din clasa sa (cel mai scurt timp scurs de la plasarea unei cereri de observare si pana la furnizarea datelor).
 

Pleiades 1B este practic un satelit de spionaj, construit in jurul unui telescop Korsch conectat la detectori CCD, ce poate realiza pana la 450 de poze pe zi. Rezolutia lor ajunge pana la 0.7 m (dupa post procesare ele pot ajunge chiar si la 50 cm,)iar latimea ariei acoperite este de 20 km (suplimentar se pot realiza si observatii de tip mozaic).
 

50 din pozele sale intra direct in arhiva ministerului apararii de la Paris impreuna cu cele ale satelitilor mai vechi Spot care opereaza neintrerupt din 1996, iar restul sunt comercializate de Astrium Geo-Information Services, serviciile sale intrand in concurenta directa cu cele ale americanilor de la GeoEye si DigitalGlobe .


Prima poza realizata de Pleiades 1B deasupra portului de pescari Lorient, in apropierea insulei Saint-Michel (credit CNES):
 

Revenind la datele guvernamentale trebuie spus ca momentan sunt pe orbita Spot 4, 5 si 6 –acesta din urma lansat in septembrie 2012.
Spot 6 sau “Satellite Probatoire de l'Observation de la Terre”, ultimul lansat din aceasta serie, este construit de compania EADS Astrium pe standardul Astrobus 500 in colaborare cu Antrix, divizia comerciala a lui ISRO-agentia spatiala indiana. Alaturi de urmatorul venit in aceasta familie preconizat sa fie gata undeva in 2014 (Spot 7), face parte din categoria satelitiilor “Earth observation” si va inlocui vechile platforme Spot 4 (lansat in 1998) si 5 (lansat in 2002). Asa cum aminteam mai devreme, Spot 6 si 7 vor lucra, ca si pana acum, in tandem cu satelitii francezi Pleiades.
Ei vor opera dintr-o orbita circulara polara (695 km x 695 km x 98 grade inclinatie) pentru urmatorii 10 ani.
Spot 6, de 712 kg, este capabil sa realizeze poze cu rezolutie la sol de pana la 1.5 m si sa acopere o arie de pana la 3 milioane de km2 pe zi. El are instalate la bord doua camere Naomi, operand in spectrele 450 – 745 nm, 450 – 525 nm, 530 – 590 nm, 625 – 695 nm si 760 – 890 nm.

Franta are un parteneriat strategic, programul Orfeo, cu Italia unde fiecare din parti isi completeaza informatiile: Franta participa cu satelitii sai de observatie in timp ce Italia participa cu satelitii sai SAR (synthetic aperture radar) CosmoSkyMed. Informatiile din programul Orfeo sunt folosite in principal pentru securizarea granitelor proprii, cartografieri, prevenirea dezastrelor naturale, dar pot fi accesibile la nivel mai ridicat si partenerilor NATO, atunci cand exista probleme de interes comun.
Cei 4 sateliti italieni CosmoSkyMed sunt construiti pe o platforma comuna numita "Prima", cantarind 1900 kg si operand pentru o perioada de minim 5 ani dintr-o orbita LEO circulara/polara 619 km x 619 km x 97.8 grade inclinatie.
Satelitii CosmoSkyMed scaneaza in permanenta suprafata Pamantului folosind tehnologia SAR (synthetic aperture radar) in banda X la frecventa de 9.6 GHz. Ei sunt capabili sa redea imagini de mare rezolutie, cu un avantaj major prin producerea lor in cascada (fiecare satelit putand livra pana la 450 de imagini zilnic, avand o perioada de revizitare de numai 6 ore) si independenta de conditiile de observatie (iluminare sau nu, conditii meteo nefavorabile etc).

Rezolutia pentru imaginile publice se situeaza la aproximativ 1m, insa ea scade si mai mult pentru aplicatiile militare. Cititi articolul nostru din 2011 despre lansarea ultimului satelit CosmoSkyMed:

Italia finalizeaza constelatia Cosmo-SkyMed
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20101112125102

credit CNES


jQuery Menu by Apycom