Tumnanosat a reintrat in atmosfera
18-02-2023 10:31
Putin peste 5 luni si jumatate a orbitat Pamantul micul satelit moldovenesc Tumnanosat. Transportat in spatiu la bordul cargoului spatial Dragon CRS 25 al celor de la SpaceX in zborul din 15 iulie, el a fost ulterior (12 august) lansat de pe Statia Spatiala Internationala ISS, cu ajutorul bratului robotic japonez al modulului Kibo.

Orbita joasa dictata de altitudinea statiei, dar si lipsa unui sistem propriu de propulsie care sa il ajute sa faca alte ajustari ale traiectoriei, au limitat semnificativ durata de viata a misiunii.
Astfel, Tumnanosat, indicativ NORAD 53464, a reintrat in atmosfera pe 1 februarie 2023.

Nu avem nici un fel de informatii comunicate oficial dupa lansare – au mai fost doar scurte receptii ale transponderului, realizate de radioamatori, dar nu date tehnice colectate sau imagini.
Putem deci presupune ca Tumnanosat, de altfel un satelit experimental, de clasa mica, a fost afectat inca din primele zile, de conditiile vitrege din spatiu.
Tumnanosat a fost un Cubesat dezvoltat de TUM (Universitatea Tehnica a Moldovei) cu sprijinul partenerilor din Romania – ROSA (Agentia Spatiala Romana) si ISS (Institutul de Stiinte Spatiale); el beneficiase de o lansare gratuita in cadrul programului KiboCUBE, oferit de JAXA.

Republica Moldova se pregateste pentru prima sa experienta spatiala. Partea 1
Republica Moldova se pregateste pentru prima sa experienta spatiala. Partea 2. Cateva zile pana la lansare
Republica Moldova se pregateste pentru prima sa experienta spatiala. Partea 3. Lansare amanata pentru sfarsitul lunii
Republica Moldova se pregateste pentru prima sa experienta spatiala. Partea 4. In sfarsit, unda verde pentru lansare
Republica Moldova se pregateste pentru prima sa experienta spatiala. Partea 5. In spatiu


Credit TUM

jQuery Menu by Apycom