Republica Moldova se pregateste pentru prima sa experienta spatiala. Partea 5. In spatiu
15-08-2022 12:30
Vineri 12 august a fost data la care satelitul moldovenesc Tumnanosat a fost lansat in spatiu. Bratul robotic japonez de pe laboratorul Kibo al Statiei Spatiale Internationale ISS a manevrat tubul in care se gaseau cei trei sateliti din grupul JSSOD 22 (alaturi de Tumnanosat, FUTABA de la Institutul de Tehnologii Kyushu și satelitul HSU-SAT1 de la Happy Science University), impingandu-i in spatiu la 09:45 UTC.

Satelitul moldovenesc ajunsese pe ISS transportat in cargoul Dragon CRS 25 al celor de la SpaceX, ce fusese lansat pe 15 iulie si care andocase la statie o zi mai tarziu, pe 16 iulie. Fusese nevoie de aproape o luna de zile pentru a gasi un loc liber in programul astronautilor, pentru a pregati si realiza lansarea.




Cei trei sateliti sunt momentan intr-un grup compact si nu au primit inca un indicativ individual de la NORAD, insa ei se vor indeparta natural unul de altul in perioada urmatoare. Toti trei au transmis semnale ce au putut fi receptionate de radioamatori.
Tumnanosat emite semnalul de identificare pe frecventa 436.680 MHz, folosind standardul AX.25 si o modulatie de tip GMSK. Datele sunt transmise la 9600 bps, satelitul fiind monitorizat independent si de reteaua de amatori SatNOGS:


Pentru Universitatea Tehnica a Republicii Moldova si centrul sau de nanosateliti se incheie cu succes un ciclu inceput in urma cu 10 ani; in doar o decada si cu un budget relativ modest, la Chisinau s-a deschis perspectiva unor aplicatii spatiale. Tumnanosat este desigur un Cubesat modest si prin prisma componentelor ieftine care au fost folosite, ramane de vazut cat va supravietui in spatiu, insa misiunea sa este simbolica si a fost sarbatorita ca atare, intr-un eveniment special.


Articole mai vechi despre TUMnanoSAT:

Republica Moldova se pregateste pentru prima sa experienta spatiala. Partea 1
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20220108132800
Republica Moldova se pregateste pentru prima sa experienta spatiala. Partea 2. Cateva zile pana la lansare
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20220606104549
Republica Moldova se pregateste pentru prima sa experienta spatiala. Partea 3. Lansare amanata pentru sfarsitul lunii
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20220612002443
Republica Moldova se pregateste pentru prima sa experienta spatiala. Partea 4. In sfarsit, unda verde pentru lansare
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20220714124614

Credit UTM

jQuery Menu by Apycom