MRO confirma succesul misiunii martiene chineze
10-06-2021 13:39
In urma cu cateva ore, Universitatea din Arizona, acolo unde sunt prelucrate pentru NASA si JPL, imaginile produse de instrumentul HiRise de la bordul sondei americane MRO, a facut publice, intr-un comunicat de presa, o serie de poze inedite surprinse de pe orbita martiana.

Ele sunt facute in urma cu 4 zile (pe 6 iunie) deasupra locului unde China, pe 14 mai, a trimis la suprafata planetei rosii (sudul platoului Utopia), pentru prima data in istoria misiunilor sale spatiale, platforma fixa Tianwen 1 si robotul mobil Zhurong.

Pozele, realizate de la 287 km altitudine, de inalta rezolutie, sunt practic prima confirmare independenta asupra succesului misiunii Chinei. Toate celelalte imagini cu Tianwen 1 si Zhurong venisera pana acum din partea oficialilor chinezi.

Se vad clar platforma fixa inconjurata de praful spulberat de motoare la sol, parasuta si scutul termic protector; la mica distanta de platforma, robotul care intre timp a coborat si s-a deplasat deja in vecinatate.



Peisajul este tipic pentru acea regiune din emisfera nordica martiana: o suprafata plata, fara bolovani sau alte obstacole care sa puna probleme in operare - de aceea ea este una din regiunile preferate de oamenii de stiinta.

Mars Reconnaissance Orbiter nu este la prima performanta de acest fel, iar siteul nostru a mai scris in trecut despre aceste lucruri: pornind de la investigatii specifice, atunci cand sunt probleme cu roverele operate de NASA si pana la cazul accidentului robotului european Schiaparelli.
Atunci cand se cauta o tinta la sol, de obicei se foloseste inainte camera panoramica, CTX. Apoi se trece la observatii punctuale cu ajutorul performantului instrument HiRise.

Construit de Ball Aerospace & Technologies Corp., la un cost total de peste 40 de milioane de dolari, instrumentul este programat, iar datele sale sunt analizate, de Universitatea din Arizona care are calitatea de investigator principal.

Vorbim despre o camera cu 14 CCD-uri, fiecare cu 2048 x 128 pixeli, conectata la un telescop cu diametrul de 0.5 m. Chiar daca suprafata de observatie este o fasie ingusta la sol (maxim 6 km la un camp vizual de 1.14 x 0.18 grade), rezolutia de 30 cm/pixel, viteza mare de achizitie-transfer a datelor, dar si cei 14 biti per pixel duc la producerea unor imagini de foarte buna calitate, care, asa cum spuneam mai devreme, transforma HiRISE intr-un instrument extrem de valoros pentru investigatii punctuale.

ExoMars. Europa din nou spre Marte (partea 5). Ce s-a intamplat pe Marte? Martorul tacut de pe orbita

ExoMars. Europa din nou spre Marte (partea 6). Ce a mai ramas din Schiaparelli?
 
Despre misiunea martiana chineza nu vom da mai multe detalii in acest articol pentru ca ea va face obiectul unei analize mult mai amanuntite pe siteul nostru, mai tarziu.



Credit Universitatea din Arizona/NASA/JPL

jQuery Menu by Apycom