Ofeq 11, un satelit exotic
20-09-2016 13:45
Ministerul apararii din Israel a lansat marti 13 septembrie un nou satelit de spionaj din seria sa Ofeq, o serie exotica asa cum vom explica in continuare.
Lansarea, la ceva mai mult de doi ani de la zborul predecesorului Ofeq 10 (in aprilie 2014), a avut loc de la baza militara Palmachim in apropiere de Tel Aviv, folosind o racheta Shavit 2 si a decurs aparent fara dificultati, Ofeq 11 fiind plasat in traiectoria dorita. Insa ulterior au fost raportate probleme tehnice, fara a fi date mai multe amanunte, o chestiune normala avand in vedere caracterul secret al misiunii.

Speculand un pic, pentru ca nu avem nici un fel de date, cele mai grave probleme ar fi nedesfacerea sau desfacerea incompleta a unuia din panouri sau chiar a antenelor de la bord; poate chiar elemente ale sistemului optic (spre exemplu placa ce inchide telescopul). Ele ar fi un obstacol insemnat in continuarea misiunii, restul posibilitatilor (defectiunea sau functionarea necorespunzatoare a unuia din echipamente) ar fi mult mai usor de remediat avand in vedere ca astfel de sisteme sunt, din ratiuni de siguranta, dublate.
Daca satelitul nu va putea fi folosit, aceasta ar fi o lovitura insemnata pentru Israel si industria sa spatiala, care pierduse la inceputul lunii septembrie, in explozia lui Falcon 9, un satelit de telecomunicatii (Amos 6).
Ofeq 11 are un cost estimat undeva la 300 de milioane de dolari, contract impartit intr-un consortiu de firme format din Israel Aerospace Industries (contractor principal) si IMI, Rafael, Tadiran-Spectralink, Elisra si Elbit Systems. Dupa toate informatiile pare ca este un satelit optic si nu SAR (radar), cum a fost precedentul Ofeq 10.



Ofeq (al caror nume inseamna orizont) sunt sateliti de spionaj fie de tip optic fie radar, care sunt folositi de Israel pentru culegerea de informatii strategice (si avand in vedere situatia tensionata din Orientul Mijlociu, in special cu privire la activitatea tarilor arabe vecine). Vorbim deci de piese critice care asigura securitatea si supravietuirea statului israelian, in mijlocul unor vecini cu intentii deloc pasnice.
Tocmai datorita contextului regional (1. zone super populate in jur si 2. considerand caracterul strategic al tehnologiilor dezvoltate si inglobate la bordul satelitiilor) Israelul face lansarile intr-o maniera neconventionala: satelitii sunt lansati retrograd, spre vest, in orbite cu inclinatia de 142 de grade, folosind o fereastra de lansare deschisa peste Marea Mediterana. Astfel, in cazul unor incidente tehnice se evita prabusirea rachetei si incarcaturii peste orasele din apropiere.
Dezavantajul fata de lansarile clasice care se fac spre est pentru a putea folosi aportul natural al miscarii Pamantului este ca aici acest delta-v este pierdut si trebuie compensat de lansator; din fericire Israel-ul isi permite acest lucru pentru ca satelitii Ofeq sunt relativ compacti (200-300 kg). Avantajul consta in scanarea continua a portiunii cuprinse intre 40 de grade latitudine nord si 40 de grade latitudine sud.
In ultimii ani, pentru satelitii mai mari (platformele TECSAR), Israelul a colaborat cu India pentru lansarea lor cu ajutorul lui PSLV. India, desi doreste sa joace ca o putere regionala, a avut o pozitie echilibrata in toate chestiunile din Orientul Mijlociu si este vazut ca un partener serios si de incredere.

Israelul lanseaza satelitul de spionaj Ofeq 10
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20140411095322


Credit Israel Aerospace Industries/Israel Ministry of Defense


jQuery Menu by Apycom