Israelul lanseaza satelitul de spionaj Ofeq 10
11-04-2014 10:10
Pe 9 aprilie Israelul a lansat, intr-o misiune a Ministerului Apararii, un nou satelit de spionaj din clasa Ofeq. Ofeq 10 a fost construit de Israel Aerospace Industries, cu participatia altor companii israeliene (IMI, Rafael, Tadiran-Spectralink, Elisra, Elbit Systems), in urma unui contract de aproximativ 300 de milioane de dolari.
Lansarea lui, de la baza aeriana Palmachim, langa Tel Aviv, la bordul rachetei Shavit-2, vine la 4 ani de la zborul precedentei misiuni Ofeq, cea cu numarul 9.


Shavit-2 este o racheta de 21 m lungime, un diametru de 3.5 m si o greutate de 31.5 tone adica putin mai mare decat prima versiune, Shavit-1.
Ca si predecesoarea ei este folosita de Israel pentru lansarea unor sateliti mici si medii in orbite joase (200-500km) in jurul Pamantului, insa capacitatea ei a fost sporita (incluzand aici o optiune pentru o treapta a patra restartabila) tocmai pentru a reusi si lansarea unor sateliti mai mari, pe care Israelul ii are in vedere pe viitor.
Vorbim despre un lansator cu trei trepte, alimentate de combustibil solid: o prima treapta cu un motor ATSM-13 pe baza de HTPB, o treapta a doua folosind acelasi motor ATSM-13 intr-o versiune usor modificata  si in sfarsit un motor AUS-51 pentru treapta a treia.

Israelul trimite pe orbita un nou satelit de spionaj

http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=201006231145

Din ratiuni de siguranta (avand in vedere caracterul strategic al tehnologiilor incorporate la bord si zonele populate din jur) Israelul prefera sa lanseze satelitii intr-o maniera unica.
Daca de obicei, toate lansarile se fac spre est pentru a aduce aportul natural al miscarii Pamantului la capabilitatile lansatorului, in cazul de fata vorbim de niste sateliti cu orbita retrograda adica lansati dimpotriva spre vest. Astfel Israelul are o fereastra de lansare deschisa peste Marea Mediterana evitand (in cazul unor incidente tehnice) prabusirea rachetei si incarcaturii peste orasele din apropiere.
Satelitii Ofeq sunt vizibili si din Romania pentru astronomii amatori dotati cu instrumente de calitate (orbita lor retrograda ii face si mai usor de identificat intre restul satelitilor), magnitudinea lor luminoasa variind intre 3 si 7 in functie de pozitia in orbita si de conditiile de iluminare, cu un maxim bineinteles la perigeu si simultan cu o iluminare de 100%.

Ofeq  (in traducere libera “orizont”) este o serie de sateliti de spionaj destinati culegerii de informatii strategice (in special cu privire la activitatea tarilor arabe vecine), echipati fie cu camere optice, fie cu radare.
Prima categorie (cei optici) zboara intr-o orbita LEO, inclinata la aproximativ 142 de grade, care le ofera posibilitatea de a scana continuu portiunea cuprinsa intre 40 de grade latitudine nord si 40 de grade latitudine sud.
Programul Ofeq a debutat in anul 1988, cu un prim satelit experimental. A urmat un al doilea experiment, Ofeq 2, in 1990. In 1995 a venit si primul satelit operational, unul de tipul observatiilor optice, Ofeq 3. Pe 23 ianuarie 1998, programul primea o lovitura semnificativa, dupa ce al patrulea satelit, Ofeq 4, era pierdut in urma unei lansari nereusite; inlocuitorul sau, Ofeq 5, a venit abia 4 ani de la acest eveniment, in 2002.
In septembrie 2004 o noua ratare a rachetei Shavit a dus la pierderea lui Ofeq 6. 3 ani mai tarziu, in 2007 era lansat Ofeq 7, iar pe 22 octombrie 2010, cel mai nou satelit optic al seriei,Ofeq 9.
La inceputul anului 2008, pe 21 ianuarie, Israelul lansa la bordul rachetei indiene PSLV, un satelit diferit de ceilalti de pana atunci. Era vorba despre Ofeq 8, ulterior redefinit ca TECSAR 1-un satelit de 260 kg, cu instrumentatie SAR (Synthetic Aperture Radar) si zburand intr-o orbita 403 km × 581 km x 41 grade inclinatie.


Ofeq 10, lansat recent este practic succesorul acestuia, fiind dotat de asemenea cu un radar care ii faciliteaza vizualizarea tintelor de sol, indiferent de conditiile meteo (nori, noapte etc). Rezolutia la sol, poate cobora sub 1m, in functie de modul de operare al radarului.

Credit Israel Aerospace Industries/Israel Ministry of Defense

jQuery Menu by Apycom