Celelalte trei miliarde (partea a doua)
17-07-2014 14:56
Pe 10 iulie, compania O3b Networks a realizat a doua sa lansare, la aproximativ un an de la debutul constelatiei (iunie 2013). Ca si anul trecut, racheta Soyuz STB a celor de la Arianespace, a transportat pe orbita Pamantului patru sateliti O3b. Indicativele lor: FM3, FM6, FM7 si FM8 (cu referire la termenul de Flight Model).

O3b Networks (Other three billion) a fost fondata in 2007 de Greg Wyler cu scopul de a furniza sevicii de internet prin satelit in zone defavorizate, acolo unde infrastructura este deficitara. Vorbim asadar de un actor in piata Global Satellite Services Provider care va furniza servicii in 177 de tari din Asia, Africa, America Latina sau Orientul Mijlociu. Vitezele de transfer de date vor varia, in functie de abonament, intre 1Mbps si 10Gbps.

O3b Networks are in spate investitori cu greutate: SES, HSBC, Liberty Global, Development Bank of South Africa, Sofina, Satya Capital, Google, Northbridge Venture Partners si Allen & Company, care au finantat deja constructia si lansarea primilor 12 sateliti, costul vehiculat fiind de circa 1.2 miliarde de dolari.

O3b Networks foloseste o arhitectura aparte, optand pentru o orbita MEO (Medium Earth Orbit) in locul traditionalei orbite geostationare, pe care ceilalti furnizori de internet prin satelit (Eutelsat, Viasat, Avanti PLC etc.) o folosesc. Avantajul major este ca transmisia dus-intors a semnalului nu dureaza mai mult de 150 ms, ceea ce inseamna ca sistemul va putea fi folosit si de aplicatii cu grad mare de criticalitate.

Cu cei 4 sateliti lansati acum, constelatia O3b Networks a ajuns la un numar de 8 platforme, ce zboara in acelasi plan orbital (la inaltimea de 8062 km, cu inclinatia orbitala <0.1 grade). Acest lucru se traduce intr-o separatie de 45 de grade in planul orbital, iar cu actuala infrastructura de sol, fiecare satelit intra in comunicatie cu statiile de sol de 4 ori pe zi, cu o durata cumulata de vizibilitate de 360 de minute.
Satelitii O3b sunt echipati cu transpondere in banda Ka la o frecventa centrala de 216 MHz. Intreaga constelatie este impartita in 7 zone, fiecare zona avand in serviciu 10 transpondere, adica un numar total de 70 de transpondere.
Fiecare transponder acopera la sol o arie cu diametrul de 700 km si poate suporta pana la 1.2 Gbps.
Capacitatea totala ajunge astfel la 84 Gbps. Constelatia are o acoperire totala intre 45 de grade latitudine nordica si 45 de grade latitudine sudica, insa serviciul se poate extinde (la capacitate redusa) pana la +/- 62 de grade latitudine nordica/sudica.

Satelitii O3b sunt construiti de Thales Alenia Space, pe o platforma similara cu cea a constelatiei Globalstar 2. Ei au 12 antene, ce se pot roti la un unghi de +/- 26 de grade si doua panouri solare, fiecare cu cate 3 module. Panourile sunt construite in tehnologie GaAs si genereaza pana la 1575 W (la inceputul vietii satelitului). Surplusul de energie este stocat intr-o baterie Li-Ion cu capacitatea de 100 Ah. Sistemul AOCS foloseste senzori solari, senzori de detectie a directiei Pamantului, senzori inertiali si receptori GPS. Controlul satelitului se face cu ajutorul rotilor de reactie, a barelor magnetice si a unui sistem de propulsie (8 motoare de 1N pe baza de hidrazina). 


O3b Networks are sediul central si este inregistrata in Jersey/ Channel Islands , colonie britanica si de altfel un paradis fiscal. Operatiunile financiare ale firmei sunt insa coordonate din Haga, Olanda.
Personalul tehnic este plasat la doua centre din SUA, in Colorado si Virginia, de unde sunt de altfel controlati satelitii cu ajutorul unei retele de statii de sol distribuite in jurul globului.
Birouri de reprezentare ale afacerii au fost deschise in Dubai, Singapore, Brazilia, Mexic si Africa de Sud.

Celelalte trei miliarde
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130701015834

Credit O3b Networks / Arianespace


jQuery Menu by Apycom