Celelalte trei miliarde
01-07-2013 02:35
Am discutat in articolul nostru de saptamana trecuta despre ziua de marti 25 iunie, cand au avut loc doua lansari ale rachetei Soyuz. Prima dintre ele, lansarea satelitului rusesc Resurs P1 din Baikonur am detaliat-o deja. Ne vom referi acum la cea de a doua, un proiect spatial extrem de interesant atat din punct de vedere tehnic cat si prin prisma consecintelor sociale pe care le implica.  
Rusia lanseaza satelitul Resurs P1
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130627081554


Sa o luam insa cu inceputul. La numai o ora si jumatate distanta de lansarea din Baikonur, o alta racheta Soyuz era pregatita pe rampa de lansare ELS a bazei spatiale Kourou din Guiana Franceza. Fereastra de lansare se deschidea teoretic la 18:54 UTC, insa in final Soyuz a plecat 33 de minute mai tarziu, datorita vantului puternic  care a intrerupt numaratoarea inversa.
Ora de lansare a fost deci 19:27 UTC, iar separarea completa a incarcaturii s-a produs 2 ore si 22 de minute mai tarziu. Zborul VS05, caci acesta a fost indicativul folosit de cei de la Arianespace a avut in prim plan racheta Soyuz ST-B, o versiune adaptata lansarilor din apropierea Ecuatorului.
Ca si versiunea de baza care zboara din Baikonur, Soyuz STB este o racheta in trei trepte: patru motoare RD 107A formeaza sistemul de patru boostere care ajuta desprinderea de la sol, treapta intai este alimentata de un motor RD108A in tomp ce treapta a doua de un motor RD 124.  
Pe post de treapta a treia gasim modulul auxiliar de propulsie Fregat, o serie noua numita MT. In cazul lui Soyuz STB s-au operat modificari si la capsula protectoare a satelitiilor, data fiind capacitatea de transport crescuta (5.5 tone pentru orbite LEO si 3 tone pentru orbite GEO), volumul ei este mai mare.
Prima lansare Soyuz din Guiana Franceza a avut loc in octombrie 2011, avand la bord 2 sateliti Galileo IOV. Ea a marcat intrarea in flota operatorului european ArianeSpace a istoricei rachete de provenienta ruseasca ce detine un record absolut in domeniu cu peste 750 de zboruri la activ.

Primii 2 sateliti Galileo IOV au fost lansati
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20111021065718

Zborul acesta a fost contractat de compania O3b Networks pentru a plasa pe orbita primii sai patru sateliti, parte a viitoarei constelatii O3b sau ‘Other three billions’. Orbita tinta a fost una circulara cu altitudinea de 7830 km. A fost nevoie de trei manevre ale lui Fregat pentru a aduce primii 2 sateliti (cei cu numerele 2 si 4) in orbita de separare dupa exact doua ore de zbor. A urmat o a patra manevra, efectuata in planul orbital pentru a mari distanta, si 22 minute mai tarziu, ceilalti doi sateliti (cu numerele 1 si 3) se desprindeau la randul lor de modulul de propulsie.

Fregat nu si-a terminat insa misiunea aici ci au urmat inca doua manevre care l-au pus in final intr-o traiectorie de parcare 8003 km x 8041 km x 0.02 grade inclinatie.
In final zborul a fost unul reusit, O3b Networks confirmand plasarea corecta pe orbita a celor patru sateliti ai sai, care sunt in stare buna de functionare.

(Vom continua in partea a doua cu detalii despre proiectul ‘Other three billions’)


Credit Arianespace / O3b Networks / Lavochkin Association

jQuery Menu by Apycom