Copernicus - partea 2 – primul exercitiu deasupra Romaniei
03-05-2014 02:14
Acum o luna, la inceputul lui aprilie, relatam despre lansarea primului satelit al programului European Copernicus de observare a Pamantului. La scurt timp dupa lansare, Sentinel 1 a devenit operational si a inceput sa furnizeze date cu ajutorul puternicului radar de la bord.

In urma cu cateva zile am avut si primul exercitiu al satelitului deasupra Romaniei si o demonstratie a impactului tehnologiilor spatiale in viata noastra de zi cu zi.
In contextul inundatiilor care au afectat sudul Romaniei, Inspectoratul general pentru situatii de urgenta din Romania, a plasat in sistemul unic European ‘Copernicus Emergency Management Service’, alerta cu indicativul EMSR078.
Trebuie mentionat ca in functie de criticalitatea situatiilor de la sol, alertele pot avea prioritate maxima (Rush Mode Activations) sau normal (Non-Rush Mode Activations).
Avand in vedere amploarea pagubelor materiale si inregistrarea mai multor victime, alerta EMSR078 a fost plasata cu prioritate maxima, pe data de 23 aprilie la ora 23:06, adica la aproximativ 3 zile de la ploile torentiale din sudul Romaniei.
Primele imagini de la satelit au fost procesate si transmise catre partea romana pe 24 aprilie, iar un al doilea set de date a venit pe 26 aprilie, dand detalii clare despre situatia localitatiilor cele mai afectate: Ciolanestii din Deal si Bragadiru.
Din pacate Copernicus, care are la acest moment un singur satelit activ, Sentinel 1, ofera acum o perioada de revizitare medie de 12 zile. Acest lucru inseamna ca o tinta de sol poate fi observata o singura data intr-un interval de 12 zile. Capacitatea de reactie este astfel mult limitata, pentru ca 12 zile pot fi critice in situatii de urgenta, unde lucrurile evolueaza de la o ora la alta.

In cazul de fata insa am avut o situatie fericita, cand vizualizarea suprafetelor din sudul Romaniei a putut fi facuta intr-un interval scurt de timp (practic plasarea alertei de catre autoritatiile romane a durat mai mult decat reactia sistemului Copernicus).

Din nefericire Romania a fost in ultimii ani un exemplu negativ in ceea ce priveste gestiunea situatiilor de urgenta – cauzele fiind binecunoscute: investitii minime in infrastructura, lipsa unor studii asupra modificarilor de mediu / relief / meteo etc. din ultimele decenii, institutii cu slaba capacitatea de reactie.
Inundatiile din Romania, care incepand cu 2005 aproape ca au devenit o constanta anuala, au fost in prim planul observatiilor spatiale realizate de sateliti apartinand NASA, CNES, DLR sau ESA.

Problema managementului deficitar al situatiilor de urgenta este bine-cunoscuta la nivelul Uniunii Europene, care, drept raspuns, a initiat in urma cu cativa ani dezvoltarea sistemului Copernicus – astazi devenit operational. Copernicus poate fi folosit de 3 tipuri de utilizatori: ‘Authorised Users’ (punctele de contact nationale din state member UE), ‘Associated Users’ (entitati locale, regionale si publice, organizatii guvernamentale si ONG-uri; acest tip de utilizator trebuie sa coordoneze alerta impreuna cu punctele nationale de contact) si ‘General Public Users’ (orice persoana fizica sau juridical inregistrata in system; privilegiile si prioritatea lor este redusa).
Quick start guide
Quick Start Guide

Romania, contributor la bugetul comun European, dar si participant la programele spatiale ale Agentiei Spatiale Europene ESA, are acces direct la serviciile programului Copernicus si ar fi bine sa isi exercite acest drept cat mai des pe viitor.

 

Romania isi dubleaza bugetul spatial in 2013
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130301030158

Cu cati bani contribuie Romania la bugetul ESA si ce avantaje avem din acest parteneriat?
http://spacealliance.ro/qa/?qa=24/contribuie-romania-bugetul-avantaje-avem-acest-parteneriat

EMSR078: Floods in Romania
http://emergency.copernicus.eu/mapping/list-of-components/EMSR078

Copernicus - partea 1
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20140407012328

Credit Copernicus / EU

jQuery Menu by Apycom