Racheta Proton ajunge din nou pe rampa de lansare
01-10-2013 06:23
Racheta Proton a realizat duminica 29 septembrie a sasea lansare a anului 2013, revenind cu succes la zbor dupa spectaculosul accident din iulie.
Lansarea de duminica a folosit versiunea Proton M Breeze M, fiind coordonata de divizia comerciala ILS.
Precedenta lansare comerciala a lui Proton avusese loc in luna iunie, beneficiar fiind tot ca si acum, concernul SES.


Pasager a fost atunci satelitul SES 6.

Concernul SES isi lanseaza o noua platforma de telecomunicatie
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130603102201

International Launch Services, sau pe scurt ILS, este o companie americana cu sediul in Virginia, SUA insa actionariatul sau este constituit din rusii de la Khrunichev Space Center, cei care construiesc racheta Proton. Compania a fost creata pentru a facilita comercializarea serviciilor de transport ale lansatorului Proton catre operatorii de sateliti din intreaga lume.

Plecata de pe rampa de lansare din Baikonur la ora 21:38 GMT, Proton a tranportat pe orbita Pamantului, dupa un zbor de 9 ore si 12 minute care a inclus 5 activari succesive ale modulului de propulsie Breeze, satelitul de telecomunicatie Astra 2E.
Astra 2E a fost lasat intr-o orbita GTO (orbita de transfer geostationar) cu caracteristicile 35735 km x 4202 km x 23 de grade inclinatie, iar de acolo isi va folosi propriile motoare pentru a scadea inclinatia orbitala si a circulariza traiectoria. In final el va fi parcat intr-o orbita GEO la slotul 28.2 grade longitudine estica.
Astra 2E face parte alaturi de platformele 2F, 2G si 5B, dintr-o serie de sateliti multirol care trebuie sa completeze flota diviziilor SES Astra si SES World Skies.
Ei au fost construiti pe standardul Eurostar 3000 al celor de la EADS Astrium, in baza unui contract semnat cu SES in 2009.
Primul satelit din aceasta serie a fost lansat exact acum un an de zile de o racheta Ariane 5 (Astra 2F) si a fost plasat tot la slotul orbital 28.2 grade est acolo unde a inlocuit un satelit mai vechi – Astra 2B ce opera  din anul 2000.

Astra 2F
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20120930121355

Astra 2E cantareste 6020 kg, are o anvergura a panourilor solare de 40 m si va furniza pentru urmatorii 15 ani, gratie transponderelor in banda Ku (60) si Ka (4) de care dispune, servicii catre Orientul Mijlociu, Africa de Vest dar si Europa. El este al 54-lea satelit lansat de SES.


SES World Skies este compusa din SES Americom si SES New Skies si detine printre altele SES Astra si SES Sirius in Europa.
Cu o flota de 41 de sateliti si avand 550 de clienti la nivel global, in peste 100 de tari, SES acopera 99.9% din teritoriul Pamantului si ofera servicii de televiziune (1200 de canale TV din care 85 HD), servicii de telecomunicatii, internet sau transfer de date securizate pentru organisme guvernamentale.

Succesul acestui zbor ar trebui sa mai calmeze ingrijorarea ce s-a manifestat in ultima vreme la nivel international cu privire la viitorul rachetei Proton.
Pentru cei mai putin familiarizati cu domeniul spatial, reamintim ca zborul lui Astra 2E a fost amanat pana la finalizarea anchetei asupra accidentului din iulie, cand o racheta Proton (operata la acea vreme  guvernamental de Roskosmos) a explodat spectaculos, la scurt timp de la lansare.
Versiunea folosita atunci a fost Proton M Block DM si ea trebuia sa plaseze pe orbita trei noi sateliti Glonass M (indicativele Kosmos 2487,2488 si 2489). Comisia de ancheta a descoperit ca mai multi senzori de viteza au fost montati gresit de tehnicienii care au realizat integrarea rachetei in Baikonur, iar semnalele eronate trimise la calculatorul de bord au cauzat pierderea orientarii corecte si prabusirea. Mai multe amanunte in articolul nostru din iulie:

Rusia pierde inca trei sateliti Glonass, intr-un spectaculos accident in Baikonur
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130703025548

Credit ILS/SES


jQuery Menu by Apycom