Vineri 28 septembrie, baza spatiala Kourou din Guiana Franceza, punctul de lansare al rachetelor operate de Arianespace, a gazduit un nou eveniment. Cel mai puternic lansator european, Ariane 5 , in versiunea ECA, a transportat pe o orbita de transfer geostationara cu caracteristicile 250 km x 35768 km x 6 grade inclinatie, doi sateliti masivi de telecomunicatie: Astra 2F si Gsat 10.
Incarcati la bord, Astra 2F in partea superioara a capsulei protectoare si Gsat 10 in partea inferioara, cei doi au avut un zbor scurt: primul 27 de minute si 23 de secunde, iar celalalt 30 de minute si 44 de secunde.
Treapta superioara a lui Ariane 5 a functionat insa pentru inca 16 minute, interval in care a facut manevrele obisnuite de evitare si de deorbitare.
Patru statii de sol au fost folosite de Arianespace pentru a monitoriza datele de telemetrie ale acestui zbor: Natal, Ascension, Libreville si Malindi. Totul a functionat perfect, asa cum ne-a obisnuit Arianespace, cei doi sateliti au fost plasati corect in orbita GTO, iar de acolo vor folosi propriile motoare de bord pentru a creste altitudinea perigeului si a circulariza traiectoria.
Gsat 10 a fost construit de ISRO pe o platforma de tip I3K. Este un satelit de 3400 kg, cu dimensiunile 3.10 x 1.77 x 2.00 m si o anvergura a panourilor solare de 15.44 m, ce va fi plasat la slotul orbital 83 de grade est, acolo de unde va opera urmatorii 15 ani. La bord sunt instalate 18 transpondere in banda C, 12 transpondere in banda Ku si experimentul GAGAN (GPS Aided Geo Augmented Navigation)- un serviciu specializat GPS pentru avioanele ce tranziteaza spatiul aerian indian, ce fusese folosit pentru prima data pe Gsat 8.
India reusise recent a 100-a lansare din istoria sa spatiala, lansare despre care am avut un articol special:
India la a doua lansare a anului 2012 si a 100-a din programul sau spatialhttp://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20120914083600Astra 2F a fost construit de Astrium pe platforma Eurostar E3000 si va fi plasat la slotul orbital 28.2 grade est acolo unde va inlocui un satelit mai vechi – Astra 2B ce fusese lansat in anul 2000.
Astra 2F cantareste 5968 kg, are o anvergura a panourilor solare de 40 m si va furniza pentru urmatorii 15 ani, gratie transponderelor in banda Ku si Ka de care dispune, servicii catre Orientul Mijlociu, Africa de Vest dar si Europa.
SES World Skies este compusa din SES Americom si SES New Skies si detine printre altele SES Astra si SES Sirius in Europa.
Cu o flota de 41 de sateliti si avand 550 de clienti la nivel global, in peste 100 de tari, SES acopera 99.9% din teritoriul Pamantului si ofera servicii de televiziune (1200 de canale TV din care 85 HD), servicii de telecomunicatii, internet sau transfer de date securizate pentru organisme guvernamentale.
Revenind la zborul Ariane 5 trebuie spus ca el a fost al 51-lea succes consecutiv pentru racheta europeana. Precedenta lansare avusese loc la sfarsitul lunii august, eveniment despre care am relatat la vremea respectiva:
Operatorul britanic Avanti Communications la al doilea satelit de internet lansathttp://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20120825053018Datorita fiabilitatii demonstrate Ariane 5 a devenit astazi preferata operatorilor comerciali, desi inceputurile nu au fost la fel de fericite.
Zborul inaugural din iunie 1996, a fost un esec total cauzata de o celebra eroare software (aparuta la conversia unei variabile reale pe 64 biti intr-o variabila intreaga pe 16 biti), eroare in urma careia calculatorul de bord a lasat racheta fara control la scurt timp dupa parasirea Pamantului si a provocat agentiei spatiale europene ESA una din cele mai mari pierderi (la bord se aflau cei 4 sateliti ai misiunii Cluster 1).
Sase ani mai tarziu, in decembrie 2002, la primul zbor al versiunii ECA, o noua defectiune a condus la pierderea satelitilor incarcati la bord -Stentor si Hot Bird 7.
De atunci insa racheta are un record impresionant de 51 zboruri fara greseala (din 65 realizate).
Ariane 5 are trei versiuni constructive pe care le ofera in zborurile pe care le deserveste: GS, ES si ECA.
Versiunea ECA este singurul lansator comercial capabil sa ridice incarcatura totala de 9.6 tone compusa din 2 platforme diferite (satelitii impreuna cu echipamentul de integrare si protectie aferent).
In aceasta configuratie racheta are o lungime de 50.5m si o masa totala la desprinderea de la sol de 780 de tone. Doua motoare MPS Europropulsion folosind combustibil solid cu o forta nominala dezvoltata de 5060kN (si un timp de reactie de 130secunde) alimenteaza treapta intai, treapta a doua este una cryogenica alimentata de un motor de tip Vulcain2 Snecma cu o forta dezvoltata de 1390kN (timp de ardere 540s) iar treapta a treia ESC-A Astrium Space Transportation este deasemenea cryogenica propulsata de un motor HM-7B Snecma cu o forta dezvotata de 67kN si un timp de reactie de 945s.
In sfarsit, in varful rachetei este integrata structura interna SYLDA si structura de protectie termica pentru zbor dezvoltata de compania Oerlikon Space.
credit Arianespace