Echipajul misiunii chineze Shenzhou 10 s-a intors astazi dimineata pe Pamant
26-06-2013 04:17
Astazi dimineata la ora 03:07 ora Romaniei (00:07 UTC), Shenzhou 10 si-a incheiat misiunea, aducand inapoi pe Pamant, dupa o misiune record de 15 zile petrecute in spatiu, echipajul format din trei astronauti chinezi: Nie Haisheng, comandantul misiunii, secondat de Zhang Xiaoguang si Wang Yaping, aceasta din urma a doua femeie astronaut a Chinei.

Shenzhou 10 fusese lansata pe 11 iunie de la baza spatiala Jiuquan la bordul rachetei CZ 2F si andocase doua zile mai tarziu, cu laboratorul spatial Tiangong 1, ce orbiteaza Pamantul la altitudinea de 340 km.
In cele doua saptamani petrecute in spatiu, au avut loc mai multe experimente stiintifice, o parte din ele fiind difuzate si de posturile de televiziune din China, intr-un efort de popularizare al programului chinez de zbor spatial cu echipaj uman, asa cum se poate vedea mai jos.

 

Cel mai important test a fost insa manevra manuala de desprindere si recuplare la laboratorul spatial, executata de echipaj - primul scenariu de acest fel pentru o misiune Shenzou.

Mai multe amanunte despre misiunile Shenzhou si laboratorul spatial Tiangong 1 in articolul nostru de pe 11 iunie.


Al cincilea zbor chinez cu echipaj uman
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130611112244

 

Credit CNSA

jQuery Menu by Apycom