ATV 4 Albert Einstein porneste spre ISS
06-06-2013 04:43
Azi, noapte, asa dupa cum ati putut urmari si pe pagina noastra Space Alliance Live Event, baza spatiala din Kourou, Guiana Franceza, a gazduit lansarea celui mai nou cargou spatial european, ATV 4, ce poarta numele Albert Einstein.
http://www.spacealliance.ro

Lansarea a avut loc la 21:52 GMT, la bordul unei rachete Ariane 5 ES. Orbita tinta pentru zborul VA213 a fost una circulara, cu altitudinea de 260 km si inclinatia de 51.63 grade. Intregul zbor al lui ATV 4 a durat 63 de minute si 53 de secunde si a inclus 2 activari pentru treapta superioara a rachetei.
Dupa separare a urmat un alt eveniment critic-desfacerea panourilor solare si a antenei- fara ele cargoul neavand decat o scurta autonomie oferita de bateriile instalate la bord si neputand fi controlat. Totul a decurs insa perfect astfel ca avem un nou succes european.

Trebuie sa spunem ca zborul efectiv al rachetei a fost insa cu o ora mai lung si a mai inclus o activare suplimentara care a fortat reintrarea in atmosfera a treptei superioare. Resturile care au supravietuit arderii atmosferice au cazut undeva in sudul Oceanului Pacific.

‘Albert Einstein’ este cel de al patrulea cargou trimis in spatiu de Agentia Spatiala Europeana, ESA pentru deservirea statiei spatiale internationale ISS.
Toate misiunile ATV sunt lansate de la complexul ELA-3 al bazei spatiale din Kourou, Guiana Franceza.
Prima misiune ATV 1 (Jules Verne) a fost efectuata in martie 2008. A doua misiune ATV 2 (Johannes Kepler) a zburat in februarie 2011. In sfarsit, a treia misiune, ATV 3 (Edoardo Amaldi) a zburat in martie 2012. O a cincea misiune este anuntata pentru anul viitor. ATV 5 se va numi Georges Lemaître.
Chiar si dupa 2015, viitorul lui ATV (Automated Transfer Vehicle) este unul sigur. El a fost recent selectat drept platforma de baza pentru programul american Orion. Mai departe, ESA la randul ei are in intentie dezvoltarea zborului cu echipaj uman si cel mai probabil ATV va fi un contributor important acolo.

 

 

O scurta privire asupra rachetei lansatoare.
Ariane 5 are trei versiuni constructive-GS, ES si ECA si datorita fiabilitatii extraordinare pe care a demonstrat-o in timp, este astazi preferata lansarilor comerciale.
Spre deosebire de varianta cea mai puternica, ECA, varianta ES foloseste pentru treapta superioara, un motor de tip EPS-V L10.
Ambele insa, sunt capabile sa ridice pe o orbita LEO, o incarcatura de 21 de tone. Diferenta apare in cazul misiunilor geostationare acolo unde capacitatea de transfer GTO este de 8 tone, respectiv 9.6 tone.

ATV 4 se incadreaza la limita in capacitatea lansatorului, avand o greutate totala de 20.7 tone, o lungime de 10.27 m si un diametru de 4.48 m. Greutatea utila ajunge la 9.7 tone.
ATV are 4 panouri solare ce pot genera cel putin 4.6 kW, anvergura lor ajungand la 22.3 m. Sistemul de andocare de la bord are o precizie de 6 cm, in principal datorita calitatii sistemului de control al zborului. Acesta din urma face uz de senzori foarte precisi cum sunt camerele stelare sau receptorii GPS si are un sistem de comanda complex format din 32 de motoare (4 motoare principale de corectie orbitala plus 28 de motoare mai mici pentru corectia orientarii).
Construit de contractorul principal Astrium EADS si reteaua sa de colaboratori, cargoul a costat aproximativ 450 de milioane de euro. Pe langa materialele transportate la bordul lui ISS, ATV 4 va trebui sa realizeze cateva manevre orbitale care vor creste altitudinea orbitei lui ISS (statia spatiala pierde din altitudine datorita rezistentei aerodinamice si presiunii solare, cateva zeci de metri pe zi), apoi la final va prelua deseurile de pe statie inainte de a fi deorbitat.
ATV 4 este asteptat la andocare cu ISS peste 10 zile. El va ramane atasat la ISS pana pe 15 octombrie cand va reintra si va arde in atmosfera Pamantului.
O prezentare detaliata a lui ATV 4 pe pagina ESA:
http://esamultimedia.esa.int/HSO/Publications/ATV4-EN/

 

Arianespace are un nou director in persoana lui Stephane Israel, cel care l-a inlocuit, dupa 12 ani de activitate pe Jean-Yves Le Gall. Mandatul sau debuteaza cum nu se poate mai bine, cu un nou succes pentru operatorul european.
Mai multe amanunte despre schimbarea de la varful Arianespace in articolul nostru de saptamana trecuta:
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130530095244

 

Credit ESA


 

jQuery Menu by Apycom