SeaLaunch anunta un nou acord cu Echostar
03-04-2013 05:09
Compania SeaLaunch AG anunta realizarea unui acord de principiu pentru lansarea satelitiilor constelatiei Echostar a lui EchoStar Satellite Services. Primul satelit ar trebui lansat in anul 2015 si ar readuce compania americana pe lista clientilor lui SeaLaunch, dupa ce aceasta se retrasese in anul 2008 (ultimul satelit fiind Echostar 11). Daca lucrurile vor decurge bine alti doi sateliti vor fi inclusi in zborurile Echostar.
SeaLaunch are cinci lansari programate in 2013. Prima dintre ele a avut loc in februarie insa nu a fost de bun augur.


Zborul a fost unul scurt, doar 25 de secunde, pentru ca, dupa ce racheta a inceput sa se roteasca necontrolat, sistemele de siguranta au oprit automat motorul treptei intai. Racheta s-a prabusit imediat la circa 4 km de platforma Odyssey, insa nu au fost inregistrate alte pagube. Cum se intampla in mod standard dupa astfel de accidente, a fost formata o comisie de investigatie-numita Failure Review Oversight Board (FROB)- care trebuie sa gaseasca cauzele exacte. Conform ultimelor informatii unul din suruburile pompei hidraulice s-ar fi desprins si ar fi cauzat fie ruperea unor pale ale turbinei, fie distrugerea lagarului acesteia. Rezultatul oficial va fi insa anuntat abia peste 2-3 saptamani.

SeaLaunch mai pierde o racheta Zenit
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130206043026

SeaLaunch are 35 de lansari la activ, insa Zenit 3 a cumulat in total 42 de zboruri. Rata de succes a rachetei ramane putin peste 90%, pentru ca patru din zborurile efectuate au fost cu probleme: in martie 2000 (cand la bord s-a aflat primul satelit din seria “Intermediate Circular Orbit”), iunie 2004 (cand ultima treapta a rachetei, datorita functionarii defectuase a inscris satelitul Telstar18 intr-o orbita mai joasa decat cea planificata initial, dar care a fost corectata ulterior prin manevre executate cu motoarele de la bordul satelitului), ianuarie 2007 (cand racheta a explodat la lansare impreuna cu satelitul NSS8 apartinand diviziei New Skies) si in ianuarie 2013.

Racheta Zenit 3SL este avantajoasa pentru lansarea satelitiilor geostationari de dimensiuni mari, oferind capacitate ridicata pentru incarcatura utila, o lansare din apropierea Ecuatorului cu inclinatie orbitala scazuta si o treapta superioara restartabila, capabila de mai multe manevre orbitale.
Zenit 3SL este o colaborare intre partenerii concernului Sea Launch. Primele doua trepte ale lansatorului sunt furnizate de compania ucraineana SDO Yuzhnoye / PO Yuzhmash  (un motor RD171 in treapta intai, motoare RD120 si RD8 pentru treapta a doua), in timp ce treapta a treia Block DM-SL (avand un motor RD58M) este fabricata de compania ruseasca Energia Korolev.
Boeing furnizeaza capsula protectoare si echipamentul de integrare a incarcaturii la bordul rachetei.
Zenit 3SL este o racheta de 59.59 m lungime si 4.15 m diametru maxim, alimentata cu un mix de kerosen si oxigen lichid, capabila sa transporte o masa de pana la 6 tone intr-o orbita GTO (orbita de transfer geostationara).

Sea Launch adopta o solutie tehnica -lansarea de pe o platforma maritima- nu noua (lansarile satelitilor de pe platforme mobile efectuandu-se de mult timp fie ca este vorba de proiecte civile cum este de exemplu Universitatea din Roma care a folosit platforma San Marco pozitionata in apropierea coastei Keniei inca din anul 1964 pentru a lansa misiunile sale sau de unele militare cum sunt lansarile de la bordul submarinelor), dar care a fost transformata intr-o afacere comerciala.
Lansarea din zona Ecuatorului aduce, cum aminteam mai devreme, o serie de avantaje tehnice: viteza de rotatie locala este maxima in zona ecuatoriala actionand ca un surplus a celei a lansatorului, absenta unor restrictii cu privire la traficul aerian sau din considerente de securitate (zone populate etc) si nu in ultimul rand posibilitatea atingerii oricarei inclinatii orbitale fara alte manevre complicate cu un plus pentru orbitele geostationare (cu zero inclinatie orbitala).

Platforma Odyssey, este pozitionata la 154 grade vest la Ecuator. Aditional exista si o nava de comanda Sea Launch Commander, ambele fiind contributia firmei norvegiene Aker Solutions la concernul SeaLaunch.

Cele mai multe actiuni SeaLaunch sunt detinute astazi de compania rusa Energia of Korolev din Rusia care a preluat in 2010 pachetul majoritar de la Boeing Commercial Space din SUA, iar printre actionari ii mai gasim pe Aker Solutions din Norvegia  si SDO Yuzhnoye / PO Yuzhmash din Ucraina. SeaLaunch a pornit ca o alternativa “low cost” pentru lansarile comerciale insa dupa 10 ani de activitate a intrat in faliment. Repornirea companiei a avut loc anul trecut sub numele Sea Launch AG cu un nou plan de management si investitii majore in infrastructura, ce au adus un suflu nou si au trezit interesul operatorilor comerciali de sateliti. Tocmai din acest motiv, accidentul din februarie a venit cum nu se poate mai rau, intrerupand trendul pozitiv din 2012, intr-un domeniu unde sustinerea unor preturi reduse poate fi compensata numai printr-un flux mare de zboruri.

Spuneam in articolul din luna februarie ca dupa accidentul satelitului Intelsat 27, SeaLaunch s-a adresat guvernului rus cerand sprijinul acestuia pentru investitii si pentru contracte ferme de lansare a unor misiuni guvernamentale. S-a pus atunci problema atragerii unor investitori straini sau chiar vanzarea companiei. Dupa sedinta consiliului de administratie al Energia (actionarul majoritar) din luna februarie, rusii si-au reafirmat insa determinarea de a rezolva problemele tehnice, de a reincepe zborurile comerciale si de a atrage noi clienti, probabil intr-un context mai larg in care au obtinut sprijinul pe care si-l doreau din partea guvernului de la Moscova, interesat sa mentina dominatia lansatoarelor rusesti pe piata internationala.
Rusia este un jucator major pe aceasta piata, companiile sale fiind implicate in diverse participatii: ILS, Starsem, SeaLaunch etc. In 2012 cele mai multe rachete care au zburat au fost rusesti sau cu componente de provenienta ruseasca.

Sa revenim insa la tema articolului de astazi si sa aruncam o privire la agenda companiei Echostar.
In 2012 Echostar, care detine a patra mare flota comerciala din lume, a lansat 2 sateliti: Echostar 17 in luna iulie si Echostar 16 in noiembrie, insa pentru 2013 nu este programat nici un zbor. Cativa sateliti sunt in lucru pentru extinderea capacitatii sistemului dar ei nu vor fi gata mai devreme de 2-3 ani.

Proiectul The Last Pictures ajunge in spatiu la bordul lui Echostar 16
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20121123050130

Echostar 17
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20120704083422

Echostar Corporation, fondata in 1980, isi administreaza flota de sateliti prin intermediul Echostar Satellite Services insa detine printre altele companiile EchoStar Technologies, Dish Network si Hughes Network Systems, ultimele doua, nume mari pe piata serviciilor.

Compania Dish Network, cu sediul in Meridian, Colorado, a fost infiintata in anul 1996, are peste 26000 de angajati si a inregistrat in 2012 o cifra de afaceri de 14 miliarde de dolari, cu un profit net de 1.5 miliarde de dolari.
Concurenta directa cu puternicele firme de cablu din Statele Unite si cu DirectTV, o companie controlata de miliardarul media R.Murdoch, Dish Network are aproximativ 14 milioane de clienti.

Cu sediul central in Germantown, Maryland, dar cu sucursale in Germania, Brazilia si India, Hughes este leader in ceea ce priveste serviciile de date catre utilizatori casnici sau birouri. Compania detine si cea mai rapida retea de internet prin satelit din lume numita HughesNet si care se bazeaza in special pe serviciile in banda Ka ale satelitiilor Spaceway 3 (viteze de download de pana la 5Mbps) si Jupiter 1 (100Gbps, 60 de transpondere). Lider al acestui segment ramane insa satelitul Viasat 1 (72 de transpondere, 140 Gbps capacitate totala, 2 Mbps upload si 10 Mbps download) – tehnologia sa fiind de altfel si motivul unei dispute comerciale intre Hughes, Space Systems/Loral si Viasat (pentru cei mai putini familiarizati reamintim ca ambii sateliti au fost construiti de compania SS/L, care ar fi copiat si implementat in mod ilegal solutiile tehnice ale celor de la Viasat pe satelitul concurent Echostar 17).

Lansare Viasat 1
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20111020020214


Credit SeaLaunch/EchoStar







jQuery Menu by Apycom