Racheta PSLV reuseste prima lansare indiana din 2013
25-02-2013 13:01
Racheta indiana PSLV, Polar Satellite Launch Vehicle, a realizat astazi o noua lansare reusita, punand pe orbita 7 noi sateliti in ceea ce a fost primul zbor indian din 2013. Plecata la ora 12:31 GMT de la baza spatiala Satish Dhawan din regiunea Sriharikota, racheta a avut o misiune scurta de aproximativ 21 de minute, de care, asa cum spuneam mai devreme, s-a achitat cu succes.
Zborul C20, indicativul de astazi, a adus doua premiere: STRAND-1 primul satelit smartphone din lume si NEOSSAT prima misiune spatiala dedicata detectiei asteroizilor. Misiunea principala s-a numit insa SARAL si vine de la agentia spatiala franceza, CNES. Alti patru sateliti au mai fost incarcati la bord: Sapphire, UniBRITE, TUGsat 1 si AAUSAT 3.


Pentru inceput sa aruncam o scurta privire la lansarea propriu zisa.
Misiunea C20 a facut uz de varianta CA a rachetei indiene PSLV, o racheta care dupa zborul de astazi are un bilant de 22 de reusite din 23 de incercari. Precedenta lansare avusese loc in septembrie 2012:

India la a doua lansare a anului 2012 si a 100-a din programul sau spatial
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20120914083600

Racheta este propulsata in prima treapta de un motor PS1/S138 dezvoltand 4787 kN, in treapta a doua de un motor PS2/L40 furnizand 804 kN, in treapta a treia de un motor PS3/S7 cu o forta de tractiune de 242 kN  si in sfarsit in treapta a patra PS4 de doua motoare L2-5 cu tractiune cumulata de 14.6 kN.  
Versiunea CA, este capabila sa trasporte pe orbita 2100 kg (orbita LEO) sau 1100 kg (orbita SSO).
Treapta intai a functionat astazi pentru 113 secunde, urmata de treapta a doua pentru 152 de secunde, treapta a treia pentru 254 de secunde si treapta a patra pentru 509 secunde. Satelitii s-au separat pe rand, undeva deasupra Pacificului de Sud, intre coastele Africii si Australiei: SARAL, SAPPHIRE, NEOSSAT, AAUSAT 3, Brite, UniBrite si in sfarsit STRAND-1.

Cine au fost deci cei sapte pasageri din zborul de astazi?
SARAL sau “Satellite with ARgos and ALtika” este un satelit de 346 kg, realizat in colaborare de ISRO (agentia spatiala indiana) si CNES (agentia spatiala franceza). ISRO a furnizat platforma de baza, una de tip Indian Mini Satellite Bus si instrumentul stiintific ARgos, in timp ce CNES a construit celalalt experiment, ALtika. Observatiile lui SARAL le vor completa pe cele ale satelitului american Jason 2.



Altika este un radar-altimetru operand in banda Ka, ce va monitoriza nivelul oceanelor –un parametru esential pentru intelegerea  circulatiei oceanelor, va observa zonele costiere si calotele glaciare.
Argos va localiza vasele de pescuit, va colecta date de mediu cum ar fi temperatura oceanelor, curentii marini si salinitatea.



SAPPHIRE este un satelit construit de corporatia MDA pe o platforma SSTL-150, pentru sistemul Canadian Space Surveillance System, insa observatiile sale vor fi oferite si US Space Surveillance Network. Zburand intr-o orbita SSO cu altitudinea de 750 km, satelitul de 150 kg isi va folosi telescopul cu diametrul de 15 cm si campul vizual de 1.4 grade, surprinzand orice obiect ce zboara intre 6000 km si  40000 km. Toate aceste obiecte gasite in spatiu vor fi adaugate catalogului NORAD.

STRAND-1 sau ‘Surrey Training, Research and Nanosatellite Demonstrator’ se doreste un experiment ce inglobeaza componente COTS (commercial off-the-shelf) si care trebuie sa experimenteze posibilitatea de a folosi un smartphone in conditiile neprielnice din afara atmosferei Pamantului. SSTL are o traditie veche in constructia de platforme mici si ca parte a strategiei sale comerciale incearca in permanenta sa depaseasca limitele constructive impuse in industria aerospatiala.
Ideea acestui proiect este simpla. Smartphone-urile de astazi inglobeaza foarte multe componente si au ajuns deja la maturitate, avand capabilitati ce se apropie din ce in ce mai mult de cele ale computerelor normale. Procesoarele ruleaza deja la frecvente peste 1GHz dar in acelasi timp a scazut substantial consumul de energie. Camerele au ajuns la rezolutii foarte bune, wireless sau GPS sunt componente standard intr-un smartphone actual. Deasemenea datorita competitiei agresive dintre companii costul lor este in continua scadere, iar miniaturizarea a mers pana la cote extreme reducand greutatea si dimensiunile. Piata aplicatiilor pentru smartphone-uri este la randul ei foarte dinamica si aduce profituri considerabile in fiecare an, fiind un factor ce impinge si mai mult dezvoltarea acestui segment.

Drept urmare intrebarea pe care initiatorii proiectului STRaND si-au pus-o –poate fi operat cu succes un astfel de smartphone in spatiu si poate aduce beneficii comerciale pentru viitor- este justificata.

STRaND primul satelit smartphone din lume
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20110321053949

In prima faza a misiunii satelitul va fi operat in forma clasica –in sensul ca propriul computer de bord va fi responsabil pentru asigurarea functiilor vitale dar in plus smartphone-ul, conectat ca ‘backup’ va fi folosit pe post de instrument stiintific. Computerul de bord va executa operatii speciale pentru operarea telefonului in spatiu va colecta datele furnizate de acesta, le va monitoriza cu atentie si le va trimite sub forma de telemetrie inapoi catre statia de sol.
In faza a doua a misiunii daca totul decurge bine si se dovedeste ca microprocesorul smartphoneului este suficient de sigur/stabil in operare, acesta va prelua functia de conducere a satelitului. Computerul de bord va fi pus in ‘stand-by’ iar toate functiile clasice vor fi executate folosind smartphone-ul.

NEOSSAT, este, asa cum spuneam la inceputul articolului, prima misiune construita special pentru detectarea asteroizilor, iar lansarea sa vine la mai putin de doua saptamani de la incidentul din Rusia.
Near Earth Object Surveillance Satellite asa cum este numele sau complet, este un satelit de 65 kg, dotat cu un telescop de 15 cm si care a costat 12 milioane de dolari. El a fost finantat de Defence Research Development Canada si Canadian Space Agency, si construit de Microsat Systems Canada Inc.
In pofida dimensiunilor scazute ale telescopului, plasarea lui in spatiu are un avantaj major fata de restul observatoarelor terestre.

Satelitul MSG 3 captureaza o imagine spectaculoasa cu meteoritul care a cazut astazi in Rusia
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130215061946


TUGsat 1 sau „Technische Universität Graz Satellit“, cunoscuta si ca „BRIght-star Target Explorer - Austria“, va realiza observatii de pe orbita Pamantului pentru cele mai luminoase stele, reusind sa le masoare variabilitatea cu o precizie de 10 ori mai mare decat masuratorile realizate de obicei de observatoarele terestre. Este o misiune de 10 kg, construita pe standardul „Canadian Advanced Nanospace eXpermiment“ sau CanX.

UniBRITE este deasemenea o misiune de tip CanX, un cub cu greutatea de 10 kg si latura de 20 cm. Construit de UTIAS (University of Toronto, Institute for Aerospace Studies), satelitul uniBrite este complementar misiunii austriece TUGsat 1.

AAUSAT 3 este un Cubesat, construit de Aalborg University Cubesat. Spre deosebire de alte 2 misiuni similar realizate de studentii departamentului de stiinte Aerospatiale, care au fost lansate in 2003, respectiv 2008, noul satelit foloseste in exclusivitate componente construite in laboratoarele facultatii.


Credit ISRO & CNES


jQuery Menu by Apycom