Satelitul ESEO trece de faza de studiu si intra in constructie
17-02-2013 12:42
Biroul de programe educationale al agentiei spatiale europene ESA anunta ca satelitul ESEO trece de la faza de studiu si va intra in constructie, urmand sa fie lansat undeva in 2015-2016 de racheta Vega a celor de la Arianespace.

ESEO, al treilea satelit construit de ESA Education Satellite Programme dupa SSETI Express (lansat in 2005) si YES2 (lansat in 2007), cantareste 40 kg si are dimensiunile 33x33x63cm. Este un micro-satelit ce va opera intr-o orbita SSO cu altitudinea de 600 km, pentru minim 6 luni. ESEO va capta imagini ale Pamantului, va masura nivelul radiatiilor si va testa noi tehnologii spatiale (o camera stelara si un asa numit “reaction wheel”).

In timpul fazei preliminare (B) proiectul ESEO, a avut un apel pentru propuneri deschis tuturor universitatiilor din Europa, iar in final 13 dintre ele au fost selectionate. Printre ele Universitatea Politehnica din Bucuresti, prima data cand o institutie din tara noastra era implicata la un asemenea nivel, de obicei, din lipsa infrastructurii si experientei in domeniul spatial, Romaniei fiindu-i oferita doar posibilitatea de a avea acces si de a procesa anumite date culese de satelitii ESA.
A urmat o analiza a biroului de programe educationale de la ESA, si in final, asa cum aminteam mai devreme, s-a luat decizia ca proiectul sa fie continuat si sa devina realitate.

Pentru fazele C si D, prim contractor a fost desemnat compania italiana ALMASpace. Mai jos puteti citi  despre satelitul ALMASat-1 lansat anul trecut in zborul inaugural Vega:
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20120202093902

A fost organizata o noua selectie pentru sub-contractori si 9 universitati europene au ramas sa contribuie la realizarea efectiva a misiunii ESEO:
-DTU Space (Danemarca) – responsabila pentru microcamera satelitului
-University of Budapest (Ungaria) – Telescope Dosimeter and Plasma Diagnostic Probe
-University of Technology of Wroclaw (Polonia) – Sistemul de comunicatie in banda S
-University of Bologna (Italia) – Receptorul GPS si sistemul de determinare al orbitei
-TU Delft (Olanda) – Sistemul AODCS (de stabilizare a satelitului)
-Cranfield University (Anglia) – Sistemul de deorbitare a satelitului la sfarsitul vietii
-University of Vigo (Spania) – GENSO
-TU Munich (Germania) – Statia de sol in banda S
-University of Zaragoza (Spania) – Responsabila pentru partea de analiza a misiunii

Din pacate, pe aceasta lista nu mai regasim Politehnica din Bucuresti, ceea ce inseamna ca studentii bucuresteni nu vor mai avea acces direct la acest proiect, ci poate doar prin colaborari.

Trebuie sa amintitm ca tot Universitatea Politehnica din Bucuresti, de aceasta data alaturi de Universitatea Bucuresti au fost incluse pe lista centrelor de cercetare care trebuiau sa dezvolte celalalt program al ESA, ESMO - European Student Moon Orbiter, un satelit educational trimis spre Luna cu tehnologie inspirata de cea folosita de misiunea Smart1. Universitatea Politehnica Bucuresti era responsabila acolo pentru 2 din subsistemele satelitului (ADCS si structura) in timp ce Universitatea Bucuresti era responsabila pentru dezvoltarea experimentului care viza monitorizarea radiatiei.
Din pacate acest proiect a fost oprit in aprilie 2012, atunci cand ESA a facut analiza fazei B (Preliminary Design Review). Desi concluziile raportului au fost favorabile muncii depuse de cele 20 de universitati europene care au participat sub supervizarea contractorului principal Surrey Satellite Technology Ltd (SSTL), comisia ESA a ajuns la concluzia ca finantarea proiectului ar depasi bugetul alocat, astfel ca deocamdata nu va exista o continuare practica a acestuia.

Romania va participa in 2014 intr-o misiune spatiala europeana spre Luna
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=201006091129

Credit ESA
http://www.esa.int/Education/ESA_concludes_student_ESMO_Moon_orbiter_project

jQuery Menu by Apycom