Baikonur pus sub semnul intrebarii
12-02-2013 04:23
Discutam in ianuarie despre o tripla lansare de la cosmodromul din Plesetsk, ocazie cu care o racheta ruseasca Rockot Breeze KM punea pe orbita un trio de sateliti militari de tipul Strela 3M. Desi parea ca a inceput noul an cu dreptul, reusind prima lansare a lui 2012, programul spatial rusesc este departe de a fi lipsit de probleme sau la adapostul actiunilor politice.

La doar cateva zile de la acea lansare Moscova a gazduit o intalnire bilaterala a ministrilor de externe din Rusia si Kazahstan, iar concluziile, dau de gandit expertiilor din industria spatiala rusa si nu numai.

In discutie este celalalt cosmodrom folosit de Rusia, celebrul Baikonur aflat pe teritoriul Kazahstanului si pentru care Moscova plateste o chirie anuala de 115 milioane de dolari. După prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice, în 1991, Rusia a fost nevoită să închirieze cosmodromul Baikonur de la Kazahstan, iar intelegerea parafata atunci ar fi trebuit sa fie valabila pana in anul 2050.

Acum insa, Kazahstanul, pus la adapost de bogatele resurse naturale  si cu o  industrie a hidrocarburilor in plina dezvoltare, nu mai este interesata de chiria mica pe care Moscova o plateste si incearca sa isi castige o influenta politica in zona, jucand cartea industriei spatiale, la care guvernul rus este extrem de sensibil.

Pe scurt, cu ocazia acestei intalniri bilaterale, autoritatile de Astana au anuntat ca intentioneaza sa limiteze zborurile rusesti de la Baikonur in 2013. Astfel, numai 12 din cele 17 zboruri programate in 2013 au fost aprobate, motivul fiind faptul ca motoarele rachetelor rusesti sunt poluante si pericliteaza sanatatea populatiei. Justificarea autoritatilor este corecta, motoarele rusesti sunt intr-adevar poluante, insa nu trebuie sa uitam ca intreaga zona traieste totusi de pe urma lansarilor spatiale.
Moscova la randul ei ameninta cu reevaluarea contractului de inchiriere, insa obiectiv vorbind nu are deocamdata alternative pentru ca lipsa de viziune a politicului si subfinantarea sectorului spatial in ultimele doua decade au intarziat construirea unui nou cosmodrom, astfel ca dependenta de Baikonur se mentine, cel putin deocamdata.

Pe de alta parte, un compromis intre cele doua parti este foarte posibil –retragerea completa a Rusiei din Baikonur insemnand practic disparitia unuia din cele mai emblematice locuri ale industriei spatiale (este greu de crezut ca Kazahstanul singur va reusi sa mentina nivelul actual).

Oricum ar fi Moscova este ingrijorata. Daca programele sale guvernamentale vor fi mai putin afectate, in schimb divizia comerciala International Launch Services se asteapta la penalizari de cel putin 500 de milioane de dolari datorita neonorarii contractelor.
Acest incident nu este singular, frictiunile dintre cele doua parti au o istorie mai lunga. In 2007, dupa lansarea ratata a satelitului japonez JCSAT Kazahstanul interzicea temporar zborul rachetelor Proton. Anul trecut chiar lansarea satelitului european Metop a fost intarziata, insa dupa mai multe discutii situatia a fost detensionata.

Luna februarie a debutat mai bine la Baikonur, dand sperante pentru continuarea cooperarii intre cele doua parti,  insa va fi interesant de urmarit pentru cat timp va rezista aceasta intelegere. Doua lansari au avut loc din Baikonur acum in luna februarie, ambele reusite.
In prima, compania Starsem a reusit sa lanseze sase sateliti Globalstar de generatia a doua, la bordul rachetei Soyuz. Starsem este detinuta de Arianespace, dar Roskosmos are si ea o participatie.

Constelatia Globalstar mai primeste sase sateliti
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130207082627

Ieri, tot din Baikonur a avut loc primul zbor al anului catre statia spatiala internationala ISS. O racheta Soyuz U a trimis cu succes pe orbita cargoul Progress M 18 M, care a andocat cateva ore mai tarziu.


Credit Roskosmos & NASA




jQuery Menu by Apycom