Eutelsat 70B lansat de pe platforma Odyssey din oceanul Pacific
06-12-2012 01:10
Compania Sea Launch a reusit a treia lansare a anului 2012 si a 34-a din istorie. Luni 3 decembrie la ora 20:44 GMT, platforma Odyssey, ancorata in oceanul Pacific in preajma Ecuatorului, la 154 grade Vest, a gazduit lansarea unei rachete Zenit 3SL. La bord s-a aflat satelitul Eutelsat 70B care a fost injectat 66 de minute mai tarziu, intr-o orbita GTO cu caracteristicile 1380 km x 35636 km x 0 grade inclinatie.

Platforma Odyssey a intrat in functiune in martie 1999 si foloseste avantajele naturale aduse de lansarile din apropierea Ecuatorului: viteza de rotatie locala este maxima acolo adaugandu-se la viteza lansatorului, nu exista restrictii cu privire la traficul aerian sau la securitatea unor zone populate  si nu in ultimul rand din zona ecuatoriala exista posibilitatea atingerii oricarei inclinatii orbitale fara alte manevre complicate (avantaj important in special pentru orbitele geostationare unde avem zero grade inclinatie orbitala).



Cele mai multe actiuni SeaLaunch sunt detinute astazi de compania rusa Energia of Korolev din Rusia care a preluat in 2010 pachetul majoritar de la Boeing Commercial Space din SUA, iar printre actionari ii mai gasim pe Aker Solutions din Norvegia  si SDO Yuzhnoye / PO Yuzhmash din Ucraina. SeaLaunch a pornit ca o alternativa “low cost” pentru lansarile comerciale insa dupa 10 ani de activitate a intrat in faliment. Repornirea companiei a avut loc anul trecut sub numele Sea Launch AG cu un nou plan de management si investitii majore in infrastructura, ce au adus un suflu nou, astfel ca asteptarile de viitor sunt mari, cu cinci lansari in 2013- patru din ele fiind contracte sigure (un satelit AsiaSat, un satelit Intelsat si 2 sateliti Eutelsat) , iar restul exprimate doar ca intentii (dintre acestea cel mai mare potential contract este cel cu EchoStar pentru care ar trebui lansati 3 sateliti).


SeaLaunch are si o sora mai mica, compania LandLaunch cu sediul in California, care a reusit de la infiintarea in 2008, 5 lansari Zenit 3SLB (o versiune modificata a lansatorului maritime) de la cosmodromul din Baikonur.

Sea Launch iese din faliment
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20110928091625

Satelitul Eutelsat 70B il va inlocui pe orbita, pentru urmatorii 15 ani, pe Eutelsat 70A ce fusese lansat in 2002. Eutelsat 70B este construit de EADS Astrium pe o platforma Eurostar 3000 si cantareste 5.2 tone . El va fi pus intr-o orbita GEO la slotul orbital 70.5 grade est. Satelitul are instalate la bord 48 de transpondere in banda Ku, ce vor acoperi Europa, Africa, Asia centrala si de sud-est si Australia.




Credit SeaLaunch & Eutelsat


jQuery Menu by Apycom