Mai putin de o luna pana cand Curiosity va ajunge pe Marte
08-07-2012 09:06
Ne aflam astazi la mai putin de o luna pana cand robotul americam Curiosity va ajunge pe planeta rosie, dupa o calatorie de 8 luni, ocazie foarte buna de a relua acest subiect.
Curiosity trebuia lansat initial in octombrie 2009, dar datorita problemelor de natura tehnica, care l-au intarziat, s-a luat decizia de a amana zborul pana la urmatoarea fereastra favorabila, care apare o data la 26 de luni prin apropierea favorabila a Pamantului si a lui Marte.
Rover-ul american a fost in final lansat pe 26 noiembrie 2011 de la complexul 41 al bazei spatiale din Cape Canaveral la bordul rachetei Atlas 5 tip 541.


Curiosity a depasit faza de “cruise stage” de calatorie interplanetara intre Pamant si Marte - in total au fost parcursi mai mult de 514 milioane de km si mai sunt de parcurs 52 de milioane de km.
 

Curiosity se afla in interiorul unui sistem auxiliar - o structura de aluminiu cu diametru de 4m si greutatea de 400 kg care incorporeaza toate sistemele electrice si mecanice clasice ale unui satelit.
 

Cu un design inspirat din misiunile Mars Pathfinder si Mars Exploration Rover acesta a realizat manevrele de corectie orbitala pentru atingerea traiectoriei dorite in jurul lui Marte. Navigatia se realizeaza folosind sistemele clasice inertiale cu camere stelare si cu un sistem de propulsie cu 8 motoare folosind hidrazina stocata in 2 rezervoare de titan la bord. Platforma se stabilizeaza prin rotatie la o viteza de 2rpm.

Printre altele modulul este responsabil cu pastrarea controlului termic cat mai strict asupra roverului incubat la bord astfel ca sistemele acestuia sa ramana complet functionale in timpul calatoriei spre Marte. Tot el generata energia electrica folosind panourile solare exterioare si inmagazinand-o in bateriile de la bord.
Calculatorul de bord monitorizeaza in permanenta situatia si trimite telemetria catre 2 antene in banda X care comunica cu centrul de comanda de pe Pamant.

Suntem acum in faza de “approach” de apropiere de Marte, care a inceput in ultimele 45 de zile ale zborului. Pregatind sosirea pe Marte, acum sunt programate manevre de corectie de traiectorie, sunt initiate masuratori frecvente de pozitie si respectiv ajustari ai parametrilor orbitali de reintrare in atmosfera, este pornit software-ul care va controla automat secventa de zbor in atmosfera, sunt actualizate secventele de comenzi si intervalele de comunicatie setate pentru primele zile pe Marte ale roverului precum si activitatile pregatitoare ale platformei de baza in vederea separarii capsulei de reintrare in atmosfera (printre care si marirea ratei de telemetrie furnizata si folosirea anetenelor puternice ale Deep Space Network pentru o buna monitorizare la sol a momentelor critice din timpul traversarii atmosferice).

Se stie deja locul unde va ajunge Curiosity pe 6 august 2012 (la ora 05:31 UTC)- este vorba de craterul Gale situat la 4.4 grade latitudine sud si 137.4 grade logitudine estica.

Noul rover face parte din programul pe termen lung al NASA pentru cunoasterea planetei rosii-celebrul “Mars Exploration Program” dar spre deosebire de generatia anterioara de roboti va pune in practica tehnologii de ultima ora care ar trebui teoretic sa ii imbunatateasca performantele tehnice si sa ii creasca perioada de operare la suprafata lui Marte (mai ales luand in considerare conditiile meteo nefavorabile in care va trebui sa functioneze).

Va invitam sa cititi articolele noastre despre Curiosity :
Curiozitatea ne impinge inca o data spre Marte – cel mai nou rover al NASA paraseste Pamantul pentru a explora planeta rosie
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20111128015012

Viitorul rover martian a primit in sfarsit un nume
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=200907062047

credit NASA



jQuery Menu by Apycom