Lansarea primului satelit romanesc, Goliat - partea 3
25-01-2012 00:18
Primul satelit romanesc Goliat a intrat in linie dreapta pentru lansare. Agentia spatiala europeana ESA –cea care este sponsorul lansarii- a anuntat recent data oficiala a evenimentului. La momentul acesta ea este stabilita pentru 9 februarie adica sfarsitul ferestrei de zbor facuta publica inititial (o fereastra de zbor care se deschidea pe 26 ianuarie si se inchidea undeva in prima saptamana a lui februarie).
Reamintim pentru cei mai putin familiarizati cu subiectul ca Goliat se va afla la bordul rachetei europene Vega, in zborul sau inaugural.

Cu aceasta ocazie vom inaugura o serie speciala si vom relua articolele pe care site-ul SpaceAlliance le-a publicat in urma cu 2 ani, articole in care am tratat toate misiunile ce vor fi lansate de Vega in zborul VV01.
Continuam seria speciala, de aceasta data cu satelitul polonez PW-SAT.

Proiectul PW-SAT aduce in discutie o idee nu tocmai noua dar care este extrem de simpla si se vrea a fi demonstrata ca practica. Este vorba de echiparea standard inca de la lansare cu un dispozitiv simplu (un balon special gonflabil), care in urma activarii va actiona ca o frana aerodinamica urmand sa scada altitudinea satelitului si sa il forteze la o reintrare si ardere in atmosfera.


O idee cel putin ciudata pentru cei de la Warsaw University of Technology acolo unde se construieste "fratele geaman" al lui Goliat, respectiv PW-Sat:

    "The experiment to conduct will enable future low cost commercial de-orbiting of satellite debris in space. There are presently countless remains of satellites and their rockets circling our globe. We want to test this possibility with the application of a balloon, which would bring them closer to Earth and naturally burn this space debris in the atmosphere.
    The goal is to check influence of a balloon on a trajectory of the satellite.For some time cubesat will fly freely at a speed of about 8 km/s. The one wall of the cube will open and a balloon will be released. It will be slowly filled by a gas. We expect that it will slightly slow down the satellite and the attitude will be lower and lower. Of course it will be very slow process. After a few months cubesat’s attitude will be so low that it will burn in the atmosphere."



http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=200907061914

In exclusivitate pentru cititorii nostri de limba romana, echipa Space Alliance va incerca sa dedice o sectiune a site-ului nostru lansarii satelitului romanesc Goliat. Veti putea urmari acolo ultimele noutati pe acest subiect, prezentarea zborului inaugural Vega si a pasagerilor sai, lansarea propriu zisa din Guiana Franceza cat si analize tehnice si comentarii.
Va invitam asadar sa verificati in urmatoarele 3 saptamani pagina proiectului Goliat ce va fi actualizata periodic la adresa de mai jos:



http://www.spacealliance.ro/goliat


Articol ce poate fi preluat numai citand sursa orginala SpaceAlliance.ro.
jQuery Menu by Apycom