Land Launch revine la zbor la mai putin de 2 saptamani de la reluarea lansarilor de catre Sea Launch
12-10-2011 00:42
Relatam acum 2 saptamani despre reusita planului de salvare a companiei SeaLaunch si revenirea ei pe prima scena a lansarilor comerciale o data cu zborul de pe 24 septembrie.

Confirmand previziunile pozitive, sora mai mica, compania LandLaunch cu sediul in California a efectuat la randul ei o lansare pe 5 octombrie, folosind cosmodromul din Baikonur.
De la infiintarea sa in 2008, compania facuse 4 lansari Zenit 3SLB (o versiune modificata a lansatorului maritim de care dispune SeaLaunch) de la cosmodromul din Baikonur (prima in aprilie 2008 cu satelitul Amos 3, iar ultima in noiembrie 2009 cu satelitul Intelsat 15). O data cu problemele financiare si declararea falimentului companiei SeaLaunch, toate zborurile comerciale de la sol operate de LandLaunch fusesera si ele oprite.

Zborul de miercuri 5 octombrie a fost asadar al cincilea succes al operatorului. Plecata la ora 21 :00 UTC o racheta de tip Zenit 3SLB a transportat corect pe orbita cel mai nou satelit Intelsat –respectiv Intelsat18 – dupa un zbor care a durat aproximativ 6 ore.
Intelsat 18 este construit de compania Orbital Space Sciences pe o platforma Star 2.4  si va inlocui la slotul orbital 180 de grade est vechiul satelit Intelsat 701.
De acolo va opera pentru cel putin 17 ani atat cat este garantata buna functionare a platformei, cele 24 de transpondere in banda C si cele 12 transpondere in banda Ku.
Satelitul de 3.2 tone este dotat cu doua panouri solare in tehnologie GaAs ce furnizeaza mai mult de 6.8 kW, si un sistem de stocare ce consta in 2 baterii Li-Ion cu capacitatea de 100 Ah.

citeste articolul detaliat despre situatie financiara a companiei SeaLaunch
Sea Launch iese din faliment

Intelsat este una dintre cele mai mari companii de profil si un pionier in domeniu (trebuie amintit ca in 1965 Intelsat a lansat primul satelit comercial de telecomunicatii din lume) ce furnizeaza inca de la fondarea in anul 1964 servicii prin satelit, incluzand aici telecomunicatii, media - servicii video, de date si de voce in aproximativ 200 de tari, pentru aproximativ 1800 de clienti.
De atunci Intelsat si-a inscris numele de mai multe ori in istorie prin realizarile tehnice- spre exemplu in 1969 cand se stabilea prima transmisie tv directa la nivel global a aselenizarii misiunii Apollo 11 sau in 1974 cand se puneau bazele primei retele internationale de comunicatii digitale prin satelit.

Cu o flota moderna ce numara aproape 50 de sateliti si 8 statii de sol, cu un personal de 1100 de oameni si cu birouri in Brazilia, China, Franta, Germania, India, Singapore, Africa de sud, Emiratele Arabe Unite, Anglia si Statele Unite, Intelsat a inregistrat incasari de 2.5 miliarde de dolari la sfarsitul anului 2010, consolidandu-si pozitia pe piata telecomunicatiilor globale.

credit Intelsat/ Orbital Space Sciences /LandLaunch

jQuery Menu by Apycom