China lanseaza un nou satelit de telecomunicatii pentru operatorul Eutelsat
10-10-2011 05:31
Pe 7 octombrie 2011 China a efectuat un nou zbor comercial al rachetei sale CZ-3B/E de la baza Xichang din provincia Sichuan. Beneficiar a fost operatorul Eutelsat.
Trebuie spus ca lansarile efectuate din China sunt atractive prin prisma pretului, dar au dezavantajul ca intra sub influenta embargoului asupra transferului de tehnologie- producatorul fiind limitat in alegerile pe care poate sa le faca asupra componentelor.


Noul satelit Eutelsat W3C a plecat de la sol la ora 08 :20 UTC si a fost plasat aproximativ 26 de minute mai tarziu intr-o orbita GTO (geostationary transfer orbit) 200 km x 35746 km x 26.1 grade inclinatie. De acolo, inginerii Eutelsat vor manevra satelitul pentru a il aduce in pozitia orbitala finala, slotul 16 grade est.

Aceasta este un nod important pentru serviciile tv si video din Europa, o pozitie strategica a companiei Eutelsat, operata continuu incepand cu anul 1988 si care asigura in special acoperirea Europei Centrale si de Est, o piata care s-a dovedit extrem de profitabila pentru ca a avut o rata de crestere constanta.

Satelitul W3C, in greutate de 5.4 tone, a fost construit de catre Thales Alenia Space divizia franceza, pe o platforma Spacebus 4000 C3. El vine echipat cu 56 de transpondere (53 operand in banda Ku si 3 in banda Ka) si este garantat sa opereze pentru cel putin 15 ani.

Slotul 16 grade est a cauzat multe probleme companiei Eutelsat in ultima vreme.
Contractul semnat in februarie 2008 intre Eutelsat si Thales Alenia Space avea in vizor un singur satelit W3B care ar fi trebuit sa se pozitioneze la slotul orbital 7 grade est de unde ar fi trebuit sa opereze alaturi de mai vechiul W3A.
Lansarea lui W3B fusese negociata deasemenea cu partea chineza dar ulterior compania Eutelsat s-a reorientat catre Ariane 5 (printre altele si datorita embargoului de tehnologie de care aminteam mai devreme, sub a carui incidenta cade si China).
W3B a fost lansat in cele din urma pe 28 octombrie 2010 dar cu alt scop decat cel initial, pentru ca Eutelsat a hotarat sa ii schimbe pozitia de unde trebuia sa opereze.
Astfel, el trebuia sa inlocuiasca la pozitia orbitala 16 grade est, unul din satelitii defecti ai constelatiei Eutelsat- respectiv Eutelsat W2M care a fost lansat in decembrie 2008, dar care a suferit inca de la inceput cateva avarii tehnice nefiind capabil sa preia intreaga responsabilitate pentru care fusese proiectat.
W2M era programat sa inlocuiasca satelitul aflat la 16 grade est, W2, dar datorita defectiunii de care aminteam, W2 a ramas operational pana in ianuarie 2010 si a fost retras definitiv de la pozitia operationala abia in martie 2010.
Momentan la aceasta pozitie gasim 3 alti sateliti : Sesat 1, W2M si Eurobird 16.

Slotul 16 grade est preia si din programele romanesti (Antena1,2 si 3, N24, National TV, TVRi, TVR Cluj, TVR Timisoara, Cultural, Pro TV, Prima, Realitatea etc).  

Probleme Eutelsat W2M

Lansarea lui W3B nu a fost nici ea norocoasa pentru ca, in ciuda injectiei orbitale corecte, satelitul, care trebuia sa isi foloseasca motoarele de bord pentru manevre orbitale (pentru circularizarea, respectiv scaderea inclinatiei orbitei de transfer initiale), a subperformat. Aparent a fost o pierdere masiva de hidrazina, iar cateva ore mai tarziu, in ciuda faptului ca restul echipamentelor se aflau in parametrii nominali, Eutelsat a anuntat la Paris sfarsitul misiunii. Din fericire satelitul se afla sub protectia unei polite de asigurare care acopera lansarile, astfel ca, banii recuperati de la asigurator au putut fi folositi pentru construirea unei alte platforme de schimb.

Intre timp Eutelsat a luat decizia construirii unui al doilea satelit - W3C care ar fi trebuit sa mearga la pozitia 7 grade est. Planurile s-au schimbat insa inca o data si slotul 16 grade est care era mult mai important de securizat, va fi asigurat de acest satelit.
Din banii recuperati de la asigurator se va construi insa platforma de schimb W3D care  va fi lansata in 2013 si va completa si slotul 7 grade est.
 

Cateva cuvinte si despre lansator.
Chang Zeng CZ-3B/E  este o versiune imbunatatita a lui CZ-3B – aflata acum la al saptelea zbor operational dupa intrarea in flota chineza odata cu lansarea satelitului NigComSat 1 in anul 2007.
Precedenta lansare avusese loc pe 18 septembrie avand la bord la acea data un satelit de telecomunicatii militar chinez, Chinasat 1A.

Dotata cu un sistem de 4 boostere de tip YF-25 si trei trepte motoare (un motor YF-21 C pentru prima treapta, un motor YF-24E pentru treapta a doua si un motor YF-75 pentru treapta a treia) racheta, cu o lungime de 54.84 m si un diametru mediu de 3.35 m, este capabila sa transporte pe o orbita de transfer geostationara o incarcatura de pana la 5500 kg sau intr-o orbita joasa in jurul Pamantului (LEO-low Earth orbit) o masa de pana la 11500 kg.

Cine este Eutelsat ?
Eutelsat SA cu sediul general in Paris, are o capacitate de 27 de sateliti cu acoperire globala (Europa, Orientul mijlociu, Africa, India, Asia si America) preluand din 20 de sloturi orbitale, mai mult de 3800 de canale TV si 1100 de posturi de radio. Serviciile sale sunt folosite de peste 200 de milioane  de utilizatori din peste 150 de tari.
In total se afla in operare 7 serii distincte de sateliti : Hot Bird, Eurobird, seria W, Sesat, Atlantic Bird, KA-SAT si Eutelsat.
Pentru anul fiscal 2011 Eutelsat asteapta incasari in valoare de 1.168 miliarde de euro in crestere cu 11.5% fata de 1.047 miliarde din 2010.
Compania are un personal de aproximativ 700 de oameni si 9 companii subsidiare :Eutelsat Beijing (China), Eutelsat Benelux (Belgia, Olanda si Luxemburg), Eutelsat do Brasil (America de Sud si Centrala), Eutelsat GmbH (Germania, Austria si Elvetia), Eutelsat Inc. (America de Nord), Eutelsat Ltd. (Marea Britanie si Irlanda), Eutelsat Madeira Lda (Portugalia), Eutelsat Polska (Polonia) si Skylogic (Italia).

Credit CNSA & Eutelsat

video lansare
jQuery Menu by Apycom