Primul zbor orbital de pe teritoriul european, in aceasta seara, din Cornwall, Marea Britanie. Partea 2
09-01-2023 12:17
Aminteam in prima parte a articolului nostru despre componenta strategica a aplicatiilor spatiale pentru guvernul britanic. Londra vede capacitatea de a lansa de pe teritoriul national sau posibilitatea de a avea o megaconstelatie pentru transmisii de date si navigatie, ca pe o chestiune de maxima importanta in actualul context geopolitic. Independenta, chiar si fata de partenerii traditionali (cum este SUA), da Marii Britanii posibilitatea de a-si desfasura propria politica si de a-si apara interesele pe scena internationala.

Cum spuneam, in aceasta seara, la Spaceport Cornwall este asteptata prima lansare orbitala de pe teritoriul britanic. In prim plan, Virgin Orbit, cu a lor LauncherOne, in misiunea cu numarul 6.
De la debutul ei mai putin inspirat in mai 2020, LauncherOne a mai avut pana acum inca 4 reusite, toate de pe teritoriul american. Insa, ca orice lansare din aer, LauncherOne are avantajul de a nu fi dependenta de o infrastructura de sol fixa, deci teoretic poate zbura din orice locatie pe glob.
Sir Richard Branson, revine iata in tara natala si ofera guvernului britanic o mana de ajutor pentru a impulsiona lucrurile (dupa cum stim, pe lista de asteptare sunt mai multe rachete care asteapta sa zboare din Marea Britanie, insa ele nu sunt gata la momentul actual).


In zborul de astazi sunt incarcati 9 sateliti: Prometheus 2A si 2B, CIRCE 1 si 2, DOVER, ForgeStar 0, AMAN, STORK 6 si AMBER 1.
Mai multe detalii despre ei in urmatorul nostru articol.

Pana atunci, reamintim ca intregul eveniment, preluat de pe canalul oficial Virgin Orbit, va fi transmis si de noi pe pagina Live Event a site-ului Space Alliance:
www.spacealliance.ro/live

Credit Virgin Orbit/Spaceport Cornwall



jQuery Menu by Apycom