La 10 ani de la debut, racheta europeana Vega, primeste o noua versiune. Partea 1
13-07-2022 12:49
Au trecut 10 ani de la debutul micii rachete europene Vega in flota Arianespace. Dupa cum ne putem aminti, in februarie 2012, dupa o intarziere de cativa ani fata de planul initial, Vega reusea sa plaseze pe orbita un grup de sateliti experimentali; printre ei, alaturi de pasagerul principal, LARES, si nanosatelitul romanesc, Goliat.

Ca si atunci, si acum, misiunea VV21 a fost un succes, construita in jurul lui LARES-2, o continuare a primului, mai sus mentionat, plus a altor sase nanosateliti din Italia, Franta si Slovenia: AstroBio CubeSat, GreenCube, TRISAT R, CELESTA, MTCube 2 si ALPHA.
Vega C este o imbunatatire mult asteptata pentru a putea mentine competitivitatea Arianespace intr-o piata dominata de companiile americane si mai ales dupa iesirea din uz a rachetelor Soyuz; insa nu rezolva pe termen lung toate problemele micului lansator european (care spre exemplu mizeaza in continuare pe componente ucrainene, cu risc ridicat de fabricatie in conditiile actuale geo-politice).

Vega VV01 
http://www.spacealliance.ro/goliat/cubesats.html

In cei 10 ani de operare, Vega a reusit doar 20 de zboruri (mai mult, 2 din ele au fost esuate). Au fost ani fara lansari si ani in care au fost pana la 3 misiuni reusite, insa chiar si asa, este mult sub calculul de profitabilitate. Programul a fost mentinut in viata in principal datorita componentei sale strategice, de asigurare a independentei tehnologice a Europei.

Despre toate acestea, in articolul urmator.

Credit Arianespace


jQuery Menu by Apycom