La 8 luni de la primul test, nereusit, Coreea de Sud lanseaza, cu succes de aceasta data, racheta sa KSLV 2. Partea 1
27-06-2022 12:55
8 luni au trecut de la incercarea din 21 octombrie a Coreei de Sud pentru a putea rezolva problemele tehnice aparute in acel zbor. 
Treapta a treia a rachetei KSLV 2 s-a oprit cu 46 de secunde inainte de timpul prevazut, suficient insa pentru a nu mai putea plasa pe orbita incarcatura de la bord. Investigatiile ulterioare au aratat ca unul din suportii de sustinere ai unui rezervor de heliu (folosit pentru mentinerea presiunii in sistemul de alimentare cu combustibil) s-a rupt si a perforat un rezervor de oxigen lichid din apropiere.


De aceasta data lucrurile au functionat ca la carte si satelitul principal PVSAT (Performance Verification Satellite) a fost inscris cu succes, dupa un zbor de 967 de secunde, intr-o orbita SSO cu altitudinea de 700 km. Un cub cu latura de 0.9 m si greutatea de 180 kg, el este un satelit atipic pentru ca, pe langa propriul sistem prin care poate fi controlat de la sol, incorporeaza in structura sa 5 tuburi in care au fost incarcati alti sateliti Cubesat, ce urmeaza a fi lansati la randul lor in spatiu mai tarziu.
Unul din aceste tuburi are o incarcatura falsa (o masa de proba), dar celelalte 4 au incarcaturi active: STEP Cube Lab 2, MIMAN, RANDEV si SNUGLITE 2, nanosateliti dezvoltati in Coreea de Sud.
STEP Cube Lab 2 (Space Technology Experimental Projecet CubeSat Laboratory 2) este un Cubesat 6U dezvoltat de universitatea Chosun, va testa o suita de senzori de observare a Pamantului, de la spectrul vizibil, la infrarosu.
MIMAN (Monochrome Imaging for Monitoring Aerosol by Nanosatellite), un Cubesat 3U dezvoltat de universitatea Yonsei, echipat cu o camera optica, va studia din orbita sa LEO, distributia particulelor fine de praf in atmosfera, completand observatiile obtinute de KARI cu ajutorul satelitiilor meteo din orbita GEO.
RANDEV (Repeater Arrangement & Disaster Early View) este tot un Cubesat 3U dezvoltat de KAIST (Korea Advanced Institute of Science and Technology) si dedicat observatiilor cu ajutorul carora se pot preveni diverse dezastre naturale (eruptii vulcanice, fenomene meteo extreme, inundatii sau eroziuni costiere).
SNUGLITE este un Cubesat 2U dezvoltat de universitatea din Seul si testeaza diferite benzi de comunicatie pentru radio-amatori.

Mai trebuie spus ca alaturi de PVSAT am mai avut un simulator de masa denumit de coreeni Nuri Test Payload; cantarind 1500 kg (similar celui pierdut in primul zbor al rachetei) acest pseudo satelit a testat capacitatea de transport a rachetei, insa in afara datelor dinamice inregistrate in telemetria rachetei, nu a avut nici un alt rol activ.

Acesta nu a fost primul zbor reusit de Coreea de Sud (tara se afla deja, inca din ianuarie 2013 in clubul select al celor care isi pot lansa singuri satelitii si are dealtfel o traditie lunga in industria spatiala, cu multiple platforme plasate in spatiu in urma unor lansari contractate cu partenerii sai internationali).
Atunci, in ianuarie 2013, la numai o luna dupa ce statul comunist din nord reusea acelasi lucru, Coreea de Sud atingea orbita terestra cu prima versiune a lui KSLV, plasand in spatiu satelitul STSAT 2C.
Doar ca, asa cum vom explica mai tarziu, KSLV 1 era o cooperare cu Roskosmos-ul rusesc, iar de atunci tara a reusit sa devina complet independenta tehnologic, construind si treapta a treia a rachetei tot cu ajutorul industriei indigene.

Coreea de Nord reuseste pentru prima data lansarea unui satelit
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20121215144039
Coreea de Sud la prima sa lansare reusita
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130201045148

Vom continua

Credit KARI
jQuery Menu by Apycom