Weekend de exceptie pentru SpaceX. Partea 2
23-06-2022 12:40
Continuam articolul nostru precedent, discutand despre celelalte doua lansari bifate de SpaceX weekendul trecut. Este vorba despre cea de pe 18 iunie (pasager satelitul german SARah 1) si respectiv despre 19 iunie (pasager oficial satelitul de telecomunicatie Globalstar M073 caruia i s-au adaugat cativa sateliti militari, asa cum vom detalia mai tarziu).

Pentru inceput, sa aruncam o privire asupra celei de pe 18 iunie, care a avut loc din Vandenberg, de la hangarul 4E al bazei spatiale. Prima treapta a rachetei Falcon 9 a avut indicativul B1071, fiind deja la a treia misiune. 
Pasagerul a cantarit doar 2.2 tone si a fost plasat intr-o orbita SSO cu altitudinea orbitala de 750 km si inclinatia orbitala de 98.4 grade, astfel ca prima treapta a putut sa se intoarca direct la sol in Vandenberg, nefiind nevoie de scoaterea in larg a barjei.
SARah 1 este, asa cum spune si numele (Satellite-based Radar Reconnaissance System), primul satelit dintr-o formatie de 3 sateliti de spionaj ce vor fi folositi de armata germana. Ea a costat Germania aproximativ 800 de milioane de euro si se bazeaza pe experienta in domeniul observatiilor radar obtinuta anterior din misiunile SAR-Lupe (o constelatie de 5 sateliti militari), TerraSAR-X si TanDEM-X.
Satelitii SARah sunt construiti de Airbus in tandem cu OHB pe o platforma SmartLEO dezvoltata de cei din Bremen. 
Mai ales in contextul geo-politic actual, intrarea lor in serviciu este de maxima importanta pentru Germania si aliatii NATO. Arhitectura viitoarei armate europene prevede o componenta spatiala, un prim centru de analiza a datelor provenite de la satelitii militari aliati fiind construit in Spania, la Madrid.
Deocamdata informatiile de la diferitele sisteme europene se schimba punctual in baza unor acorduri de cooperare, insa fiecare tara isi exploateaza individual propriile capabilitati (fie ca vorbim de constelatia Cosmo-SkyMed a Italiei, satelitii SAR-Lupe germani sau cei Spot si Pleiades ai Frantei).

Vom continua

Credit SpaceX

jQuery Menu by Apycom