Rocket Lab continua campania de achizitii, intarindu-si portofoliul in asteptarea unui an record
06-02-2022 07:47
Dupa un 2021 in care a zburat doar de 6 ori, ritmul fiind intrerupt de accidentul de la mijlocul anului (misiunea pentru BlackSky din mai) si care a impiedicat depasirea recordului personal din 2020 (7 incercari din care 6 reusite), racheta Electron se pregateste de o campanie mult mai intensa in 2022. 
Rocket Lab si-a propus pentru anul acesta o cadenta de un zbor in fiecare luna, mai ales ca al doilea centru de lansare (Launch Complex 2 de pe teritoriul american de aceasta data - Wallops) urmeaza sa fie finalizat si sa isi inceapa activitatea. 

Asa cum recunostea si Peter Beck, CEO-ul companiei, din cauza intarzierilor acumulate anul trecut, lista de asteptare este destul de lunga. 2 rachete asteapta deja la Launch Complex 1 in Noua Zeelanda, iar a treia este deja asamblata in fabrica si urmeaza sa fie transferata.
Deocamdata insa, inceputul de an este mai lent decat planurile conducerii, primul zbor (o inlocuire pentru BlackSky, fiind asteptat nu mai devreme de 14 februarie).

Pe plan economic insa, lucrurile se misca. Chiar daca strict formal in 2020 Rocket Lab a inregistrat o pierdere de 55 milioane de dolari (in special pe fondul investitiilor masive), increderea ramane la cote ridicate avand in vedere potentialul de crestere urias in industria New Space. 

Cu suficient capital asigurat de investitori, Beck cauta sa anticipeze activitatile viitoare si isi intareste portofoliul prin achizitia unor noi companii care adauga grupului expertiza in mai multe domenii considerate strategice. 
De altfel, nu este o surpriza dupa ultimele mutari facute in organizarea interna a lui Rocket Lab. 
In martie, imediat dupa anuntarea intentiei de a construi un nou lansator de clasa medie, Neutron, au inceput negocierile cu fondul de investitii Vector Capital. Dupa cateva luni de negocieri, compania lor de achizitii, Vector Acquisition Corporation, a fuzionat in august cu Rocket Lab, aducand nu mai putin de 777 milioane de dolari pentru viitoare investitii. 
In urma fuziunii, Rocket Lab se lista public la bursa din New York pe 25 august, sub indicativul RKLB, iar Vector Capital devenea actionar in Rocket Lab.


Trebuie mentionat ca Vector Capital este unul din investitorii de top in industria tech, cu peste 3.5 miliarde de dolari de la infiintarea din 1997 pana astazi. Si, in paranteza fie spus, ca sa vedem ca in SUA, capitalul se misca la viteze nemai-intalnite, dupa aceasta fuziune cu Rocket Lab, Vector Capital a infiintat o alta companie de achizitii,  Vector Acquisition Corporation II, in pregatirea unor alte afaceri viitoare.

Tranzactiile de felul acesta, au marcat de altfel anul 2021. Spire Global a fuzionat cu NavSight pentru 265 de milioane de dolari, Momentus a fuzionat cu Stable Road Acquisition Corporation pentru 137 de milioane de dolari, Redwire a fuzionat cu Genesis Park Acquisition Corp, iar in septembrie BlackSky a fuzionat cu Osprey Technology Acquisition Corp.

Revenim la subiectul articolului.
In octombrie 2021 Rocket Lab cumpara compania ASI (Advanced Solutions Inc.) din Littleton, Colorado specializata in productia de software pentru industria spatiala. Suma platita: 40 de milioane de dolari, cu o clauza aditionala de 5.5 milioane de dolari, in cazul unor rezultate financiare peste asteptari, la consolidarea fiscala de la sfarsitul anului. ASI vine cu 50-60 de ingineri, 49 de misiuni spatiale si peste 135 de ani experienta cumulata in spatiu, pentru clienti comerciali, NASA, USAF si Departamentul Apararii.

In noiembrie era adaugata grupului Rocket Lab compania Planetary Systems Corporation din Maryland, care produce adaptoare si sisteme de separare a satelitiilor de racheta. O tranzactie combinata - cash si actiuni - 42 de milioane de dolari si 1720841 de actiuni, cu o clauza aditionala pentru inca 956023 de actiuni la sfarsitul lui 2023. Printre clientii companiei cu circa 25 de ingineri, se numara Rocket Lab, SpaceX, United Launch Alliance, Northrop Grumman, NASA, ISRO sau JAXA.

In sfarsit, in decembrie era parafata tranzactia pentru achizitia SolAero, o companie din New Mexico, cu expertiza in structuri si sisteme solare pentru sateliti. SolAero, cu un personal de 425, a participat in peste 1000 de misiuni spatiale, incluzand James Webb Space Telescope, Parker Solar Probe sau misiunile martiene InSight si Ingenuity. SolAero a fost cumparata de Rocket Lab pentru 80 de milioane de dolari.

Evident ca toate aceste achizitii nu vor ramane statice. Rocket Lab are tot interesul sa le incorporeze cat mai bine in lantul sau industrial si sa le creasca capacitatea. De altfel, in urma cu cateva zile, Peter Beck anunta ca platforma industriala pe care opereaza ASI, va fi extinsa. Cei 1400 de metri patrati din Shaffer Parkway in Littleton, vor fi extinsi la peste 3700 de metri patrati – cu noi laboratoare, capacitati de productie, birouri pentru ingineri si nu in ultimul rand, doua centre de comanda si control. In acest context, personalul bazei din Colorado este asteptat sa se dubleze, la circa 120 de ingineri.

Despre Advanced Solutions Inc.
https://www.go-asi.com/

Si, in incheierea acestui articol, un grafic al evolutiei pretului actiunilor Rocket Lab la bursa.



Lunar Gateway, accesul umanitatii la calatorii interplanetare. Partea 1. Rocket Lab castiga contractul pentru lansarea misiunii CAPSTONE 
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20200627055044

Spre un mini Falcon 9. Electronul celor de la Rocket Lab va deveni reutilizabil (Partea 4). Rocket Lab cumpara compania Sinclair Interplanetary pentru a-si consolida divizia de constructie de sateliti, dupa modelul SpaceX 
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20200320143419

Credit Rocket Lab

jQuery Menu by Apycom