Racheta nipona Epsilon, la a cincea lansare
11-11-2021 12:20
Al cincilea zbor al rachetei Epsilon, a avut loc pe 9 noiembrie de la baza spatiala Kagoshima, sub coordonarea Agentiei Spatiale a Japoniei, JAXA. Este al doilea zbor japonez al anului, la scurt timp dupa primul (26 octombrie), care plasase in spatiu un satelit de navigatie al sistemului QZSS si despre care scrisesem anterior.

Impartind in mare parte componente cu alte rachete nipone (treapta intai foloseste unul din boosterele de pe H2A, treptele doi si trei au motoare aduse de pe M5) si doar treapta a patra CLPS (Compact Liquid Propulsion Stage) fiind dezvoltata special pentru acest proiect, Epsilon acopera nisa mica, unde interesul principal este costul redus (sateliti de importanta redusa, experimente stiintifice aflate in faza initiala). 
Orbita tinta a fost acum o traiectorie SSO cu inclinatia de 97.6 grade si altitudinea de 560 km.

Pasagerul principal s-a numit RISE-2 (Rapid Innovative Payload Demonstration Satellite No. 2) si el vine dupa lansarea in 2019 a unui satelit (RAPIS-1) din acelasi program de dezvoltare de noi tehnologii spatiale.
Vorbim despre un satelit construit de Mitsubishi Electric Corporation, un paralelipiped de 1m x 1m x 0.75 m, cu greutatea de 110 kg. La bord sunt 6 experimente: I-FOG (In-orbit Demonstration of Closed-Loop Fiber Optic Gyro) – un giroscop construit de Tamagawa Seiki, ASC – o camera stelara construita de Amanogi Corporation, 3D-ANT – o antena a celor de la Mitsubishi Electric, MARIN – un IMU construit de JAXA, ATCD – un sistem de control termic proiectat de universitatea Tohoku si SPR – o placa electronica dedicata aplicatiilor IoT, derivata din placa SPRSENSE dezvoltata de Sony.

RISE-2 a fost insotit in zbor de patru microsateliti si patru nanosateliti. Cei patru microsateliti, in ordinea marimii sunt: 
-Debris Removal Unprecedented Micro Satellite (DRUMS) un satelit de 62 kg ce testeaza tehnologii de capturare a deseurilor orbitale
-HIBARI construit de Tokyo Institute of Technology, un satelit de 55 kg ce testeaza un sistem de orientare in spatiu cu ajutorul panourilor solare si secundar detectia undelor gravitationale
-TeikyoSat-4 un satelit de 52 al universitatii Teikyo ce testeaza o noua magistrala de date ce va echipa viitorii sateliti stiintifici
-Z-SAT al lui Mitsubishi Heavy Industrie, un satelit de 46 kg echipat cu camere multispectru, precursor al unei viitoare constelatii ce va observa Pamantul in infrarosu

Ceilalti patru nanosateliti, toti pe standardul Cubesat, sunt: ASTERISC (Planetary Exploration Research Center / Chiba Institute of Technology), KOSEN-1 (Kochi National College of Technology), ARICA (Aoyama Gakuin University) si NanoDragon (VNSC-Vietnam National Space Center), acesta din urma singurul pasager strain al zborului.


Credit JAXA
jQuery Menu by Apycom