ABL Space Systems isi anunta intrarea pe piata micilor lansatoare. Partea 1
20-06-2021 01:35
ABL Space Systems a semnat recent cu Lockheed Martin un contract care prevede pana la 26 de lansari operate pentru gigantul american intr-o prima etapa (2021 – 2026), plus o clauza aditionala care include in etapa a doua (2026-2029) alte 32 de zboruri. 

Valoarea contractului nu a fost anuntata public, insa, avand in vedere costul oficial pe zbor de circa 12 milioane de dolari, vorbim de sute de milioane dolari, bineinteles repartizati in transe, pe masura evolutiei serviciului. Ei se adauga celor 219 milioane de dolari (in doua runde de 49 milioane si respectiv 170 de milioane) atrasi de la investitori, printre care se regaseste si Lockheed Martin.
La un calcul simplu asta inseamna 58 de zboruri in doar 8 ani, pentru un singur client, ceea ce, daca se va indeplini, va transforma ABL intr-unul din operatorii de top pe servicii de lansare.

Chiar daca ABL este inca intr-o faza critica, in care trebuie sa treaca testul primului zbor si sa demonstreze in fata investitorilor ca lucrurile curg in directia corecta, semnarea unui contract de o asemenea anvergura transmite un semnal pozitiv pentru piata. 

5 rachete sunt in constuctie in acest moment, 3 dintre ele fiind asteptate sa zboare pana la sfarsitul lui 2021 de la baza spatiala Vandenberg, acolo unde, la fel ca si SpaceX si Rocket Lab a fost inchiriata infrastructura guvernamentala (in cazul lui ABL este vorba despre complexul 576E).


Insa alte patru baze de lansare sunt propuse pe lista locatiilor americane; ABL vorbeste chiar si despre o capacitate mobila de lansare, ce poate fi amplasata in scurt timp oriunde pe teritoriul SUA , in functie de cerintele armatei americane.

Interesant insa ca lor li se adauga si o baza spatiala noua in Scotia. 
Despre posibilitatea lansarii din insula s-a discutat de ani buni la nivel european. Aceste baze de lansare ar fi trebuit sa intareasca independenta Europei in acest domeniu, insa Brexitul a schimbat in mod evident prioritatile EU, care si-a indreptat atentia catre tarile nordice (Norvegia si Suedia sunt vizate). 

Insa ideea bazei spatiale locale a fost preluata de Regatul Unit, care la randul lui a considerat-o o chestiune strategica si chiar a dezvoltat-o, venind cu mai multe puncte de lucru.
Shetland Space Centre va prinde viata in 2022 in insula Unst, gratie finantarii venite de la recent infiintata agentie spatiala UK Space Agency (in paranteza trebuie spus ca desi Marea Britanie este o tara cu lunga traditie spatiala si cu o industrie de profil foarte solida, abia de curand a considerat oportuna infiintarea unei agentii spatiale nationale). 
ABL va opera atunci o prima lansare, misiunea UK Pathfinder pentru Lockheed Martin si Moog Inc, contractata separat pentru 31 de milioane de dolari.
Tot de acolo se asteapta sa zboare mai tarziu si germanii de la HyImpulse Technologies GmbH cu al lor SL1.


Shetland Space Centre va fi practic in concurenta directa cu cealalta locatie in lucru, Space Hub Sutherland (deocamdata ramasa un pic in umbra), de unde va opera Orbex.


Relatia ABL-Lockheed, atat vis-a-vis de componenta sa comerciala cat si de cea geo-politica (EU-SUA-UK-Scotia) este una complicata. Cum aminteam mai devreme Lockheed este si investitor si client pentru ABL. La randul sau Lockheed este actionar in ULA sau Rocket Lab, companii cu care teoretic exista o lupta directa pentru cota de piata.
ABL se pozitioneaza drept companie americana pentru a se putea califica pentru misiuni guvernamentale, insa in acelasi timp intra si in razboiul comercial EU-UK.
Sunt chestiuni sensibile, dar sigur, in cautarea unor cat mai multe contracte, sunt lucruri cu care ABL este nevoita sa se confrunte; insa ceea ce conteaza pana la urma, este capacitatea companiei de a livra servicii de calitate pentru clientii sai: lansari rapide, fara lista de asteptare, sigure din perspectiva pasagerului si desigur, ieftine.
Piata lansatoarelor pare deocamdata un pariu mai sigur ca imobiliarele: urca vertiginos, se vehiculeaza sume astronomice si oricine are ceva de vandut, vinde.

Vom continua.

Credit ABL Space Systems
jQuery Menu by Apycom