China, aproape de finalizarea constelatiei Beidou
10-03-2020 13:07
7 martie a adus a cincea lansare chineza a anului. In plina criza pe fondul epidemiei  de coronavirus, inginerii chinezi au reusit sa se mobilizeze si sa continue activitatea spatiala a tarii. Intr-un zbor de la baza spatiala Xichang, ei au reusit sa ridice pe orbita cu ajutorul rachetei CZ 3B/G3, o noua platforma pentru sistemul de navigatie indigen, Beidou. Plasat intr-o traiectorie GTO, el va manevra cu ajutorul propulsiei de la bord, pana cand va atinge pozitia orbitala finala si va putea intra in serviciu.

Satelitul BD-3 G, face parte din componenta geostationara si are numarul 54 in istoria lansarilor Beidou. El este penultimul din cea mai moderna generatie de sateliti a sistemului, Beidou 3. 5 noduri geostationare sunt folosite de China: 158.75 grade est, 180 grade est, 210.5 grade est, 240 grade est si 260 grade est. O alta lansare, tot in orbita GEO si totodata ultima din aceasta generatie, este asteptata pentru mai, atunci cand Beidou va ajunge la maturitatea sa, respectiv acoperirea globala pe care Beijingul o asteapta de ceva timp.
Construit pe standardul DFH-3B, el cantareste 4.6 tone si ar trebui sa ramana operational pentru cel putin 8 ani de acum inainte.

Beidou mai are inca 3 sateliti in orbite geosincrone inclinate la 55 de grade fata de Ecuator (osciland in jurul longitudinilor 218 grade est ,98 grade est si 338 grade est) , iar restul, similar sistemelor de navigatie traditionale (GPS, Glonass, Galileo) zboara in orbite MEO.


Credit CNSA

jQuery Menu by Apycom