Parker Solar Probe la periheliul 4
28-01-2020 12:07
Dupa ce pe 8 decembrie 2019 inginerii de la APL, cei care comanda misiunea, au realizat o mica manevra pentru a corecta traiectoria, pe 26 decembrie 2019 Parker Solar Probe a primit un delta v suplimentar la a doua sa trecere in apropierea planetei Venus, la 3009 km de suprafata, si a accelerat din nou spre Soare.

Punctul culminant al acestei traiectorii va fi 29 ianuarie 2020, al patrulea periheliu, ocazie cu care sonda va dobora recordurile stabilite in precedentele trei treceri in vecinatatea Soarelui, apropiindu-se la circa 18.6 milioane de km (adica o distanta cu 20% mai mica decat in trecut).
Recordul acesta va continua sa fie imbunatatit pe masura ce sonda isi va continua misiunea in spatiu. 24 de orbite sunt asteptate (cu 7 treceri pe langa Venus si accelerarile aferente) valoarea absoluta fiind asteptata pentru periheliul 22, la sfarsitul anului 2024 – 3.83 milioane de mile (6.1 milioane de km distanta fata de suprafata Soarelui).
Pana atunci insa, in septembrie 2020 satelitul va intra pentru prima data in zona libera de praf, iar pe 27 septembrie, la periheliul 6 va cadea recordul stabilit acum, in ianuarie.



Trecuta de bariera a 530 de zile in spatiu, sonda americana calatoreste acum la o viteza de 68.61 km/s.

Cu Helene Winters proaspat numita in pozitia de director de proiect, dupa ce in trecut detinuse o pozitie similara pentru misiunile NASA Messenger si New Horizons, Parker Solar Probe si-a concentrat in ultimele saptamani instrumentul FIELDS pe masurarea fluctuatiilor magnetice si electrice cauzate de asa numitele ‘plasma waves’ din vantul solar. A rezultat o stranie colectie de sunete produse de vantul solar.


https://soundcloud.com/jhu-apl/sets/sounds-of-the-solar-wind


Studiat pentru mai bine de 60 de ani, vantul solar, alcatuit din electroni, protoni si ioni grei ejectati din corona solara (atmosfera inalta a Soarelui) accelereaza si calatoreste prin spatiu la viteza de pana la 1.6 milioane km/h, cu efecte serioase de interferenta inclusiv pe Pamant (perturbarea retelelor de distributie electrica, a comunicatiilor etc).



Pentru cei interesati, primul set de date colectat de PSP a fost publicat pe 12 noiembrie 2019, urmatorul set fiind asteptat pe 12 februarie.


https://sppgway.jhuapl.edu/


Credit NASA

jQuery Menu by Apycom